Mentale gezondheid en welzijn tijdens corona achteruitgegaan in OESO-landen

Tijdens de pandemie is de mentale gezondheid wereldwijd achteruitgegaan: mensen ervaarden meer depressie en eenzaamheid dan vorig jaar. Dat effect beschrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een donderdag verschenen rapport over wereldwijde mentale gezondheid en welzijn in coronatijd.

Uit gegevens van vijftien landen blijkt dat een kwart van de mensen vorig jaar risico liep op het krijgen van een depressie en het ervaren van angsten. Dit jaar gaf zelfs een derde van de mensen aan zich na het werk te moe te voelen voor andere noodzakelijke taken. In 2020 was dat nog minder dan een vierde. Een op de vijf mensen in Europa voelde zich in bijna heel de tijd eenzaam, gemeten aan het begin van 2021.

Twitter avatar OECD OECD ➡️ Better policies for better lives The 🆕 #OECD report on #COVID19 & #WellBeing reveals that young people felt lonelier than older age groups during the pandemic. How can we ensure the #Recovery leaves no one behind ❔ Read key findings in our new blog 📚⤵️
https://t.co/oc4oCr925P https://t.co/W3zbrCkxoU

Vooral jongeren hebben volgens de OESO een klap gekregen van de lockdowns door de wereldwijde pandemie, iets dat onder Nederlandse jongeren al bekend was uit eerdere onderzoeken dit jaar. Nu zegt ook het rapport van de OESO dat jongeren de grootste achteruitgang op sociaal gebied en op het gebied van mentale gezondheid en welzijn hebben ervaren. Ook vrouwen voelden zich eenzamer tijdens de coronaperiode.

In het rapport staan ook cijfers over andere effecten van de pandemie in Europese landen. Zo is tussen maart 2020 en mei 2021 een oversterfte van gemiddeld 16 procent gemeten in de OESO-landen. Dat leidde alleen al tot een daling in de gemiddelde levensverwachting van zeven maanden. Ook liet 31 procent van mensen uit 25 landen weten dat zij tijdens vorig coronajaar financiële tegenslagen hebben gehad. Overheidssteun in meerdere landen heeft het gemiddelde inkomen wel op peil weten te houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: OMT adviseert onderwijs open te houden