Kinderombudsman wil geen 2G-beleid voor jongeren

Jongeren op het schoolplein van een middelbare school.
Jongeren op het schoolplein van een middelbare school. Foto Patricia Rehe/ANP/Hollandse Hoogte

Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept het demissionaire kabinet op om geen 2G-beleid in te voeren voor jongeren. „Ik maak mij zorgen over de impact hiervan op de ontwikkeling van jongeren op de langere termijn”, schrijft zij donderdag in haar oproep. Ook vraagt de kinderombudsman het kabinet om geen coronapas in te voeren bij mbo-opleidingen.

De kinderombudsman maakt zich vooral zorgen om het recht op onderwijs. Ze noemt het een „essentiële voorziening waar alle jongeren toegang toe moeten hebben” en benadrukt haar zorgen om de negatieve impact van de coronacrisis op de mentale gezondheid van jongeren. Met de 2G-maatregel mogen alleen gevaccineerde of genezen mensen naar binnen bij bijvoorbeeld restaurants of evenementen. De coronapas maakt vaak gebruik van de 3G-maatregel, waarbij gebruikers ook een test kunnen laten doen om te bewijzen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

Voor kinderen vraagt Kalverboer het kabinet donderdag om de basisscholen en middelbare scholen open te houden bij een mogelijke lockdown. Ze noemt het belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Als de scholen tóch dicht moeten, vraagt ze het kabinet om perspectief te bieden en duidelijk te zijn over de schoolsluiting aan kinderen en jongeren. Bovendien hoopt ze dat kwetsbare kinderen voor wie fysiek onderwijs noodzakelijk is dit kunnen blijven volgen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kinderombudsman wil geen 2G-beleid voor jongeren