Gezondheidsraad vindt boostershots voor mensen onder 60 jaar goed idee

De Gezondheidsraad adviseert een boostervaccinatie voor mensen tussen de achttien en zestig jaar. Dat heeft het Nederlandse adviesorgaan donderdag bekendgemaakt. De gevaccineerde kan zowel gevaccineerd worden met Moderna als met Pfizer/BioNTech. Het moet leiden tot een hogere beschermingsgraad tegen het coronavirus.

De volgorde van vaccinatie moet volgens de raad op leeftijd verlopen: van oud naar jong. Verder voorrang bieden aan bijvoorbeeld mensen die het Janssen- of AstraZenecavaccin hebben ontvangen is volgens de Gezondheidsraad niet nodig. Dat zou vooral leiden tot vertraging bij het zetten van de prikken. De bescherming is volgens de raad bovendien nog steeds hoog en „de verschillen tussen de vaccins zijn niet groot”.

De raad adviseerde begin november al een boosterprik voor mensen van zestig jaar en ouder. In reactie daarop begon het kabinet met de boostervaccinaties bij mensen boven de tachtig jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EMA keurt gebruik van het Pfizer-vaccin goed voor kinderen vanaf 5 jaar