EMA keurt gebruik van het Pfizer-vaccin goed voor kinderen vanaf 5 jaar

Een Canadese jongen zit in de wachtruimte nadat hij het Pfizer-vaccin heeft ontvangen.
Een Canadese jongen zit in de wachtruimte nadat hij het Pfizer-vaccin heeft ontvangen. Foto Andrej Ivanov/ANP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het gebruik van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor kinderen vanaf vijf jaar. Dat heeft het Geneesmiddelenbureau donderdag laten weten. Het vaccin van de Amerikaanse farmaceut was eerder al goedgekeurd voor het gebruik bij mensen van twaalf jaar en ouder.

De doses die kinderen tussen de vijf en twaalf jaar krijgen, is wel lager dan voor oudere leeftijden. Zij krijgen 10 microgram per prik toegediend, in plaats van de 30 microgram die de leeftijdsgroepen van twaalf jaar en ouder kregen. Dit komt omdat het onderzoek onder tweeduizend kinderen in de leeftijdscategorie aantoonde dat een lagere dosis dezelfde gewenste immuunrespons gaf als de dosis van dertig microgram bij mensen tussen de 16 en 25 jaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: OMT adviseert onderwijs open te houden