PSV, Feyenoord en AZ overwinteren in Europa

Europees voetbal PSV won van Sturm Graz en kan nog overwinteren in de Europa League. Feyenoord, AZ en Vitesse speelden hun wedstrijden gelijk.
Bruma scoort de 2-0 voor PSV.
Bruma scoort de 2-0 voor PSV. Foto Olaf Kraak / ANP

PSV heeft donderdagavond van Sturm Graz uit Oostenrijk gewonnen. In het Philips Stadion wonnen de Eindhovenaren met 2-0. Het eerste doelpunt werd vlak voor rust gemaakt uit een strafschop benut door de Braziliaanse spits Carlos Vinícius. Bruma maakte vervolgens de 2-0. Of PSV overwintert in de Europa League of na de winter actief is in de Conference League hangt af van de laatste speeldag, als de Eindhovenaren op bezoek gaan bij Real Sociedad, dat donderdagavond met 2-1 van AS Monaco verloor.

AZ ging op bezoek bij Jablonec in Tsjechië in de wetenschap dat een gelijkspel genoeg zou zijn voor overwintering in de Conference League. Nadat de Tsjechen de score hadden geopend via Miloš Kratochvíl, maakte de Noor Håkon Evjen gelijk voor AZ. Het bleef uiteindelijk 1-1, waardoor de Alkmaarders zich verzekerden van Europees voetbal na de winterstop.

Feyenoord en Vitesse spelen gelijk

Eerder op de avond plaatste Feyenoord zich ook voor de volgende ronde van de Conference League. Ook zij deden dat in Tsjechië, in de hoofdstad Praag. De Rotterdammers hadden genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de laatste zestien van het Europese voetbaltoernooi en dat lukte met 2-2. Vitesse speelde op hetzelfde moment ook gelijk en houdt daarmee de optie om door te komen open: op bezoek bij Stade Rennais werd het 3-3.

De ploeg uit Rotterdam kwam al vroeg in de wedstrijd op achterstand door een doelpunt van Peter Olayinka. Na een sterke fase was het Cyriel Dessers die de gelijkmaker binnenschoot, nadat hij eerder de geblesseerde Bryan Linssen had vervangen. Vlak voor rust kreeg Feyenoord Guus Til rood vanwege een onbesuisde tackle. Na rust kwam Slavia Praag weer op voorsprong via Jan Kuchta. Dessers, ook de maker van de 1-1, bracht Feyenoord in de blessuretijd opnieuw op gelijkspel.

Vitesse had een lastige opgave: zij moesten winnen van Stade Rennais om nog zicht te houden op overwintering. Al na negen minuten keken de Arnhemmers tegen een achterstand aan, door een doelpunt van Gaëtan Laborde. Diezelfde Laborde verdubbelde de voorsprong vlak voor rust. Daan Huisman deed vervolgens wat terug door de 2-1 binnen te schieten, maar het lukte Vitesse niet meer om verder terug te komen. Na rust maakte Laborde er nog 3-1 van, daarna maakten Thomas Buitink en Loïs Openda nog twee doelpunten voor Vitesse.