Recensie

Recensie Muziek

Bach met een diep poëtische menselijkheid

Van de jonge generatie pianisten is de Rus Daniil Trifonov (30) de ongeslagen meester, een musicus over wiens technische brille en artistieke meerwaarde opvallende eensgezindheid bestaat. Op een dubbel-cd met de treffende titel Bach: The Art of Life beklimt Trifonov een mystieke klif van het repertoire – Bachs Die Kunst der Fuge – elegant en virtuoos omkranst door werk van zijn vier componerende zonen J.C., W.F., C.P.E. en J. Chr. F..

Bij Trifonovs diep resonante interpretatie van Die Kunst der Fuge (wel onhandig verdeeld over twee cd’s) doet zich iets wonderlijks voor: alle lijnen komen kraakhelder tevoorschijn, je volgt het spel gefascineerd, met snorrende linker hersenhelft.

Tegelijkertijd vibreert er iets anders door de lijnen heen; een diep poëtische menselijkheid die niet loslaat. Dat daarna een romantische bewerking klinkt van het koraal Jesus bleibet meine Freude is niet kitscherig, maar passend en heerlijk.