Europese Commissie wil na negen maanden booster voor coronapas reizigers

Het Europese ‘coronapaspoort’ moet zijn geldigheid negen maanden na de laatste vaccinatie gaan verliezen. In een nieuwe aanbeveling stelt de Europese Commissie donderdag voor dat alle EU-lidstaten die aanpassing overnemen. De nieuwe regel moet op 10 januari 2022 ingaan, waardoor reizigers die hun laatste prik vóór 10 april 2021 kregen vanaf dan geen geldige EU-coronapas meer hebben.

De nieuwe aanbeveling volgt in reactie op een groeiende roep vanuit verschillende EU-lidstaten ook boosters in het coronapaspoort op te nemen. Meerdere landen hebben al voorstellen gepresenteerd om de geldigheid van hun binnenlandse coronapas in de tijd te beperken. Zo moeten 65-plussers in Frankrijk vanaf 15 december een booster hebben gehad om hun ‘pass sanitaire’ te behouden - dezelfde regel gaat iets later voor alle volwassenen in, zo werd donderdag bekendgemaakt. Vooral de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis drong de afgelopen dagen aan de geldigheid van het EU-coronasysteem te beperken tot zes maanden na de laatste vaccinatie.

De Commissie rekt die periode nu op tot negen maanden. Ze verwijst daarbij weliswaar naar de aanbeveling van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) om boosters na 6 maanden toe te dienen, maar wil alle EU-landen de tijd te geven burgers van een extra prik te voorzien.

Naast het beperken van de geldigheid van de coronapaspoorten, stelt Brussel ook voor over te schakelen naar een „persoonsgerichte aanpak”, waarbij louter nog moet worden meegewogen wat de persoonlijke vaccinatie- of teststatus van een burger is en niet meer waar hij vandaan komt. Dat betekent dat het minder belangrijk wordt of een land ‘rood’ of ‘donkerrood’ kleurt op de zogeheten ‘kleurtjeskaart’ die het ECDC wekelijks opstelt. De manier waarop die kaart tot stand komt moet ook gaan veranderen: in de toekomst moet ook onder meer de vaccinatiegraad van een specifiek land worden meegewogen.

Lidstaten zullen op korte termijn in Brussel over de nieuwe voorstellen overleggen, waarna de kans groot is dat die worden overgenomen.

Correctie (25 november 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat reizigers die hun laatste prik voor 10 maart hebben gekregen, per 10 januari 2022 geen geldige EU-coronapas meer hebben. Dat klopt niet: 10 maart moet 10 april zijn. Dat is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet koerst op avondlockdown vanaf 17.00 uur’