zweden

Magdalena Andersson eerste vrouwelijke premier na goedkeuring parlement

De sociaaldemocraat Magdalena Andersson (54) wordt de eerste vrouwelijke premier van Zweden. Het parlement keurde haar aantreden woensdag goed. Ze volgt haar partijgenoot Stefan Löfven op, die zeven jaar lang in drie verschillende kabinetten premier was. Andersson was in die gehele periode minister van Financiën. Löfven kondigde in augustus aan dat hij het tijd vond voor „vers bloed”. De komst van Andersson als nieuwe premier werd nipt goedgekeurd door het parlement, melden Zweedse media. Als premier gaat ze het minderheidskabinet van de Sociaaldemocraten en de Groenen aanvoeren. Milieupartij de Groenen had aangekondigd voor een premier te stemmen die het klimaat en de natuur wil beschermen. Andersson gaf recent aan dat het klimaatbeleid hoog op de agenda staat, net als de aanpak van de gezondheidszorg en het onderwijs. Door de minderheidspositie van haar kabinet zal Andersson vaak moeten strijden om steun te vinden in het parlement. Andersson werd begin jaren 80 al lid van de jeugdafdeling van de Sociaaldemocraten. (NRC)