Regeerakkoord bereikt in Duitsland tussen SPD, FDP en Groenen

Formatie Na een onderhandelingsperiode van twee maanden presenteren drie Duitse politieke partijen woensdag om 15.00 uur hun regeerakkoord. Angela Merkel begeleidde de rappe onderhandelingen.
Olaf Scholz van de SPD (tweede van rechts) en de leiders van de Groenen (links) en de FDP (rechts) in oktober in Berlijn.
Olaf Scholz van de SPD (tweede van rechts) en de leiders van de Groenen (links) en de FDP (rechts) in oktober in Berlijn. Foto Markus Schreiber / AP

De drie formerende Duitse, politieke partijen hebben een regeerakkoord bereikt. Woensdag om 15.00 uur presenteren verkiezingswinnaar SPD, de liberale FDP en de natuur- en milieupartij de Groenen het akkoord, melden internationale persbureaus.

Eind september wonnen de sociaal-democraten van de SPD de verkiezingen nipt van de CDU/CSU van scheidende bondskanselier Angela Merkel. Als de leden van de SPD, de liberale FDP en klimaatpartij de Groenen de komende weken instemmen met de samenwerking, vervangt deze coalitie die van de SPD en de CDU/CSU.

Visieverschil

Naar verwachting zal Olaf Scholz van de SPD – minister van Financiën in het vorige kabinet – het stokje overnemen van Merkel als bondskanselier. Merkel, die Duitsland zestien jaar leidde, had zichzelf niet verkiesbaar gesteld voor een vijfde termijn.

De onderhandelingen, die Merkel begeleidde, verliepen afgelopen twee maanden relatief harmonieus en rap. Wel zorgde het recente opspelen van het aantal coronabesmettingen in Duitsland voor meningsverschillen tussen de partijen. Waar de Groenen onder meer een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen (denk: verpleegkundigen, crèchemedewerkers) voorstaan, willen de FDP-liberalen juist meer eigen verantwoordelijkheid in de strijd tegen corona. Hoe de partijen uit dit visieverschil zijn gekomen, moet vanmiddag blijken uit het regeerakkoord.

Lees ook dit artikel: Duitse coronapiek is tegenslag voor regering in wording