Niet eerder werden zoveel verpleeghuizen in Nederland geconfronteerd met corona

In de verpleeghuizen vielen tijdens de eerste golf relatief veel coronadoden.
In de verpleeghuizen vielen tijdens de eerste golf relatief veel coronadoden. Foto Martijn Beekman

Niet eerder tijdens de coronapandemie hebben zoveel Nederlandse verpleeghuizen te maken gehad met een of meerdere coronabesmettingen. In de afgelopen vier weken zijn op 894 locaties bewoners positief getest op het virus, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het RIVM. Dat betreft ongeveer een op de drie verpleeghuizen in Nederland. Vooral in Zuid-Limburg zijn op veel locaties besmettingen vastgesteld: in meer dan de helft van de verpleeghuizen testten bewoners in de afgelopen maand positief.

Sinds begin oktober, toen iets meer dan honderd verpleeghuizen te maken hadden met het coronavirus, is het aantal flink toegenomen. Het vorige record werd in januari vastgesteld, toen 876 locaties werden geconfronteerd met tenminste één besmette inwoner. Daarna daalde het aantal sterk, onder meer doordat meer verpleeghuisbewoners hun vaccinatie kregen, tot zo’n 27 besmettingen in juli.

Ook tijdens de eerste golf van vorig jaar raakten veel verpleeghuisbewoners besmet met het coronavirus. In april bleek dat zo’n 1 op de 23 verpleeghuisbewoners besmet was, terwijl er een stuk minder testcapaciteit voor handen was dan nu. Het voortwoekerende virus zorgde toen voor veel dodelijke slachtoffers in de verpleegzorg: zo’n 60 procent van de 10.000 coronadoden in de eerste golf viel in de zorg- of verpleeghuizen of in de thuiszorg.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Niet eerder werden zoveel verpleeghuizen in Nederland geconfronteerd met corona