Zeker 27 migranten omgekomen in Kanaal bij Calais

Frankrijk Het aantal mensen dat vanuit Frankrijk over het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeert te bereiken, loopt de laatste maanden snel op.
Een rubberboot met migranten vertrekt vanuit Calais, ter illustratie.
Een rubberboot met migranten vertrekt vanuit Calais, ter illustratie. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Zeker 27 migranten zijn woensdag omgekomen toen hun boot kapseisde in het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin woensdagavond gezegd. Franse lokale media meldden eerder meer dan 31 doden, maar het ministerie stelde dit uiteindelijk bij naar 27. Het ongeluk gebeurde voor de kust van het Franse Calais.

Lees ook: België en Frankrijk vragen Frontex om hulp aan het Kanaal

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken trof een visser woensdagmiddag rond 14.00 uur de lichamen aan van vijftien migranten, die voor de kust van Calais dreven. De Franse marine heeft hierop meerdere lichamen geborgen. Ook werden vijf mensen bewusteloos uit het water gehaald.

Het incident van woensdag is volgens lokale autoriteiten het dodelijkste tot nu toe in het Kanaal. Darmanin meldde woensdagavond dat vier mensen zijn gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. Zij zouden betrokken zijn bij de boot die woensdag vertrok.

De Franse president Emmanuel Macron zei er alles aan te doen om de verantwoordelijken „voor deze tragedie te vinden en veroordelen”. In een reactie op het incident zei Macron dat zijn land „niet zal toestaan dat het Kanaal een begraafplaats wordt”. Hij riep op tot een „onmiddellijke versterking” van de Europese grensbewakingsdienst Frontex „aan de buitengrenzen van de Europese Unie”. Ook pleitte de Franse president voor een spoedoverleg tussen de Europese ministers die betrokken zijn bij de migratieproblematiek.

Voor woensdag stierven dit jaar drie migranten in het Kanaal, terwijl zij de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te maken. Ook raakten vier mensen vermist. In 2020 kwamen zes mensen op het water om het leven; in 2019 registreerden de Franse autoriteiten vier sterfgevallen, aldus persbureau AFP.

Spanningen

Het aantal mensen dat vanuit Frankrijk over het Kanaal het Verenigd Koninkrijk probeert te bereiken, loopt de laatste maanden snel op. Sinds begin 2021 probeerde een recordaantal mensen de overtocht te maken: 23.000.

De problematiek zorgt voor spanningen tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het VK dreigde in september met het terugduwen van migranten, als Frankrijk niet actiever migranten zou weerhouden van het maken van een oversteek. Naar aanleiding van het „tragische” incident van woensdag benadrukte de Britse premier Boris Johnson het belang van inspanningen om „het verdienmodel van smokkelaars” tegen te gaan.

Vorige week spraken de Britse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken Priti Patel en Gérald Darmanin over het geschil en kwamen zij overeen om „100 procent” van de oversteken te voorkomen. Hierop heeft Frankrijk met België grensbewakingsagentschap Frontex om hulp gevraagd.