Ajax verslaat Besiktas bij terugkeer Onana onder de lat

Champions League Ajax boog na rust een achterstand om naar een 2-1 zege. Champions League-topscorer Sébastien Haller maakte de twee Amsterdamse doelpunten.
Ajax-doelman André Onana keerde na zijn dopingschorsing terug in de basis bij Ajax.
Ajax-doelman André Onana keerde na zijn dopingschorsing terug in de basis bij Ajax. Foto Gerrit van Keulen/ANP

Ajax heeft ook het vijfde duel in de groepsfase van de Champions League gewonnen. In Istanbul versloegen de Amsterdammers het Turkse Besiktas met 2-1 en daarmee stelden ze de groepswinst veilig. Topscorer Sebastién Haller nam in de tweede helft beide Ajax-treffers voor zijn rekening.

Bij Ajax keerde André Onana na een dopingschorsing van negen maanden terug in de basis. De Kameroense doelman kon na een handsbal van Noussaïr Mazraoui niet voorkomen dat Besiktas-middenvelder Rachid Ghezzal raak schoot vanaf de strafschopstip. Even later hield hij met zijn voet een schot van Cyle Larin uit het doel.

In de eerste helft stelde Ajax daar weinig tegenover. Coach Erik ten Hag wisselde in de rust de zomerse miljoenenaankoop Mohammed Daramy voor Haller, die tot woensdag al goed was voor zeven doelpunten in de Champions League. Binnen tien minuten scoorde de Fransman de gelijkmaker, op aangeven van Nicolás Tagliafico.

Champions League-topscorer

Met nog iets meer dan twintig minuten te gaan bepaalde Haller de eindstand op 2-1 voor Ajax. Hij stond op de goede plek om een inzet van Lisandro Martínez te verlengen tot een doelpunt. In blessuretijd dacht Haller zelfs nog zijn derde te maken, maar vanwege buitenspel ging een hattrick niet door. Door zijn twee treffers kwam de Franse spits op gelijke hoogte met mede-topscorer Robert Lewandowski van Bayern München. Beide aanvaller scoorden tot dusverre negenmaal.

Op 7 december speelt Ajax het laatste duel in de groepsfase van de Champions League. Tegenstander is dan Sporting Portugal, dat naar Amsterdam komt. Ajax is al verzekerd van groepswinst, na onder meer grote overwinningen op de Duitse topclub Borussia Dortmund.