EU introduceert zwarte lijst voor transportbedrijven die helpen bij mensensmokkel

Europees grensbeleid Met nieuwe maatregelen hoopt de EU in de toekomst te voorkomen dat bedrijven op grote schaal migranten naar de EU-buitengrens brengen.

Marechaussee controleert een vrachtwagen in IJmuiden.
Marechaussee controleert een vrachtwagen in IJmuiden. Foto Olaf Kraak/Hollandse Hoogte

Transportbedrijven en reisbureaus die zich schuldig maken aan mensensmokkel kunnen in de toekomst op een Europese zwarte lijst belanden. Ze kunnen dan van de Europese markt geweerd worden of bijvoorbeeld het recht verliezen om door het EU-luchtruim te vliegen. Zo hoopt de EU te voorkomen dat bedrijven op grote schaal migranten naar de EU-buitengrens brengen als vorm van politieke chantage.

Het is een reactie op de crisis die Wit-Rusland heeft veroorzaakt door duizenden migranten naar Minsk te lokken met de belofte dat ze kunnen doorreizen naar de Europese Unie, hetgeen niet zo is. De nieuwe maatregel komt bovenop sancties waartoe EU-ministers al eerder hebben besloten. Die zorgen dat functionarissen die in Wit-Rusland de mensensmokkel mogelijk maakten, worden aangepakt.

Daarnaast heeft de EU 200 miljoen euro vrijgemaakt die Polen, Letland en Litouwen kunnen gebruiken voor het aanleggen van „een robuust grensmanagementsysteem” – bestaande uit camera’s en grenswachten, maar niet voor de bouw van een fysieke grensbarrière.

‘Minsk-route’

In de afgelopen weken heeft de EU, met succes, geprobeerd luchtvaartmaatschappijen die bij de ‘Minsk-route’ betrokken waren te overreden geen migranten meer te vervoeren. De hoop is dat het vooruitzicht van een zwarte lijst ondernemingen in de toekomst zal afschrikken om mensen te vervoeren die als pressiemiddel tegen de EU ingezet worden.

Lees ook: EU moet op zoek naar de pijngrens van Loekasjenko

In de afgelopen dagen is de spanning aan de grens afgenomen omdat Wit-Rusland na lang aandringen migranten die in het bos bivakkeerden onder brengen in loodsen. Ook keren migranten terug naar het land van herkomst, onder andere naar Irak. Om repatriëring te stimuleren heeft de EU ook geld toegezegd.