Fotoprijs

Een bloem vol slapende bijen

Foto Joris Vegter

Slapende bijen. Hoe vind je die? Door wekenlang elke avond de struiken in te duiken. Dat deed gymdocent en amateur natuurfotograaf Joris Vegter (35) uit Groningen. Een jaar eerder had hij een bij zien slapen ín een bloem. Dat doen bijen vaker, het is een geschikte slaapplaats. Beschut, eten bij de hand. Sindsdien zocht hij er naar meer.

Elke dag na het avondeten struinde Vegter bloemperkje na bloemperkje af, in de stad Groningen waar hij woont. Met zijn camera liep hij van de ene bloem naar de andere. Zeker vijf dagen in de week en dat wekenlang. Het werd een obsessie. „Na een paar dagen kwamen buurtbewoners naar me toe om te vragen wat ik met die camera in de struiken deed”, zegt Vegter. „Die dachten echt dat ik een mafkees was.”

Maar na weken zoeken vond hij drie slapende bijen in een bloem. Met zijn speciale lens maakte hij foto na foto, terwijl de bijen ongestoord bleven hangen aan de stamper.

Eenmaal thuis wist hij: beter wordt het niet. En die bevestiging kreeg hij op Instagram. „Andere natuurfotografen werden helemaal gek van die foto”, zegt Vegter. Dus besloot hij mee te doen met een fotowedstrijd.

Zondag werd bekend dat Vegter één van de winnaars was bij een fotowedstrijd van National Geographic. Hij won in de categorie: ‘volwassen dier’.