Demissionair kabinet wil 2G voor horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële diensten

De Tijdelijke wet differentiatie coronatoegangsbewijzen regelt de inzet van 2G bij onder meer pretparken, zoals de Efteling.
De Tijdelijke wet differentiatie coronatoegangsbewijzen regelt de inzet van 2G bij onder meer pretparken, zoals de Efteling. Foto Sem van der Wal/ANP

Het demissionair kabinet wil het 2G-systeem invoeren voor horeca, evenementen, de cultuursector en niet-essentiële diensten zoals kappers. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft maandag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. 2G-beleid houdt in dat toegang alleen mogelijk is voor wie gevaccineerd of genezen is van corona.

Mensen die zich vanwege medische redenen niet kunnen vaccineren, vallen niet onder het 2G-beleid. Het wetsvoorstel van De Jonge, de Tijdelijke wet differentiatie coronatoegangsbewijzen, regelt verder dat 2G in ieder geval niet kan worden ingezet voor het onderwijs.

Twee andere spoedwetvoorstellen moeten het voor het kabinet mogelijk maken een 3G-coronatoegangsbewijs te verplichten in het onderwijs en op de werkvloer. Daarmee zou een recente negatieve coronatest ook nog afdoende zijn om toegang tot een onderwijsinstelling of kantoor te krijgen. Het coronatoegangsbewijs zou alleen verplicht worden in sectoren die nu ook een coronapas aan bezoekers vragen.

Het kabinet wilde ook werkgevers in andere sectoren de mogelijkheid geven een toegangsbewijs aan werknemers te vragen, maar daar had de Raad van State kritiek op, omdat dat tot conflicten op de werkvloer zou leiden. Daarom heeft het kabinet het voorstel nu aangepast: ook werkgevers in andere sectoren kunnen verplicht worden hun werknemers om een coronatoegangsbewijs te vragen, maar zij hebben zelf geen vrije keuze meer.

Hoogrisico-omgevingen
Volgens de Afdeling advisering van Raad van State (RvS) is de maatregel in zogeheten hoogrisico-omgevingen gerechtvaardigd, gezien „de uiterst moeilijke omstandigheden” waar Nederland zich nu in bevindt. Volgens de raad blijft het onduidelijk in welke situaties 2G-beleid mogelijk wordt en wat er dan van ondernemers wordt verwacht. „Dat is wel belangrijk, omdat de bedoeling is dat de verplichting tot 2G alleen wordt opgelegd als dat vanuit het oogpunt van volksgezondheid echt noodzakelijk is”, aldus de RvS.

Verder maakt het wetsvoorstel niet duidelijk of ondernemers en sectoren kunnen kiezen tussen 2G en 3G. Als de wetgever vindt dat er geen keuzemogelijkheid mag bestaan, moet dit duidelijk in de wet staan, stelt de raad. De Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog buigen over het wetsvoorstel.

Correctie (22 november 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat op de werkvloer een 2G-coronatoegangsbewijs kan worden verplicht. Dat moet een 3G-toegangsbewijs zijn. Dat is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Demissionair kabinet wil 2G voor horeca, evenementen, cultuur en niet-essentiële diensten