Zeker 32 mensen gearresteerd na rellen in Den Haag en Roermond

Schilderswijk Relschoppers in de Schilderswijk in Den Haag gooiden zaterdagavond met zwaar vuurwerk naar de politie. Ook op andere plekken in Nederland was het onrustig.
Op sommige plekken in Den Haag werd brand gesticht.
Op sommige plekken in Den Haag werd brand gesticht. Foto Danny Kemp / AFP

Bij rellen in Den Haag en Roermond zijn in de nacht van zaterdag op zondag zeker 32 mensen gearresteerd. In Den Haag werd de ME ingezet om de „openbare orde te herstellen”. Negentien personen werden opgepakt. In de omgeving van de Vaillantlaan in de Haagse Schilderswijk gooiden relschoppers met zwaar vuurwerk en werden verkeerslichten vernield, meldt de politie. Een van de relschoppers gooide een steen door de ruit van een voorbijrijdende ambulance met daarin een patiënt. Naast de ME zijn ook politiepaarden, agenten op de fiets en politiehonden ingezet.

In Roermond zorgden tientallen jongeren voor overlast door met zwaar vuurwerk naar de in groten getale aanwezige politie te gooien. Ook hier moest de ME eraan te pas komen om de orde te herstellen. Er zijn dertien mensen aangehouden voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, bedreiging en baldadigheid.

Ook in de Limburgse plaats Stein trad de politie op na meerdere meldingen van overlast. Een groep van zo’n zestig jongeren zocht de confrontatie met de politie en er werd met vuurwerk naar politieauto’s gegooid. Voor het centrum geldt tot maandag een noodverordening.

In Den Haag zijn bij de ongeregeldheden vijf agenten gewond geraakt, laat de politie-eenheid Den Haag in de nacht van zaterdag op zondag weten op Twitter. Een van hen moest met een hersenschudding en een knieblessure naar het ziekenhuis. Twee andere agenten raakten gewond aan hun hand en twee politieruiters liepen gehoorschade op. Ook zij zijn behandeld in het ziekenhuis.

Noodbevel

De gemeente kondigde vanwege „wanordelijkheden” een noodbevel af voor de Schilderswijk en Transvaal en liet weten dat „personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel worden aangehouden.” Na middernacht was het volgens de politie weer rustig.

Er was volgens Omroep West van tevoren opgeroepen om te gaan rellen in de Schilderswijk. „Wees soldaat en vecht voor je vrijheid”, was te lezen in één van de oproepen op sociale media. In een ander bericht stond: „Rellen Schilderswijk. Tegen 2G, het hele kabinet en vuurwerkverbod. We moeten opstaan.”

Onrust in meerdere plaatsen

Ook in onder meer Urk, Bunschoten en Katwijk aan Zee was het in de nacht van zaterdag op zondag onrustig. In die plaatsen zou ook met vuurwerk naar de politie zijn gegooid.

De politie was overal in het land extra alert na de op ernstige rellen uitgelopen demonstratie in Rotterdam vrijdagavond tegen het coronabeleid, waarbij onder meer politieauto’s werden kapotgemaakt en in brand werden gestoken. De politie loste waarschuwingsschoten en schoot in enkele gevallen ook gericht op demonstranten. Drie mensen werden getroffen door kogels.