Oostenrijk voert vaccinatieplicht in vanaf 1 februari en breidt lockdown uit voor gevaccineerden

Mensen dragen een mondmasker bij de Stephansdom in Wenen.
Mensen dragen een mondmasker bij de Stephansdom in Wenen. Foto Michael Gruber/AP

Oostenrijk voert een vaccinatieplicht in vanaf 1 februari. Dit is nodig omdat er nog niet genoeg mensen gevaccineerd zijn, heeft de bondskanselier van Oostenrijk Alexander Schallenberg vrijdag gezegd in een persconferentie. Dit zorgt voor te grote gevolgen in de ziekenhuizen en „vaccinatie is de enige uitweg”. Hoe de vaccinatieplicht in de praktijk gaat werken is nog niet duidelijk, dit wordt de komende weken door de regering uitgewerkt.

Daarnaast wordt de lockdown uitgebreid. Vanaf maandag moeten ook gevaccineerden in lockdown, maximaal voor twintig dagen. Na tien dagen wordt de lockdown al geëvalueerd. Vanaf 12 december mogen gevaccineerden in elk geval weer hun huizen uit voor niet-noodzakelijke afspraken. Ongevaccineerden moeten zich dan wel nog houden aan de maatregelen waarmee ze alleen voor dringende zaken het huis mogen verlaten, zoals boodschappen, werk en medische afspraken.

Het aantal coronagevallen loopt sinds midden oktober sterk op. Inmiddels zijn er meer gemelde positieve tests per dag dan tijdens andere coronagolven in Oostenrijk. Donderdag werden er 15.145 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het Oostenrijkse vaccinatiepercentage is een van de laagste in Europa: 65 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Met eerdere strenge maatregelen probeerde de regering ongevaccineerden over te halen toch nog een vaccinatie te halen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatieplicht en uitgebreide lockdown, ook voor gevaccineerden, in Oostenrijk