Leeuwen en gorilla’s in Diergaarde Blijdorp besmet met coronavirus

Gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp. Ook hij is besmet.
Gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp. Ook hij is besmet. Foto Jerry Lampen/ANP

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp zijn vier leeuwen en zeven gorilla’s besmet met het coronavirus. Voor zover bekend is het de eerste keer dat dieren uit een Nederlandse dierentuin positief zijn getest op het virus. Blijdorp laat weten dat leeuwen en gorilla’s griepachtige verschijnselen vertonen: de dieren zijn „hangerig, hebben minder eetlust en soms een lichte hoest”. Ook hebben de gorilla’s last van maag- en darmklachten.

Ook Bokito, de gorilla die in 2007 landelijke bekendheid verwierf toen hij ontsnapte en een vrouw verwondde, is positief getest op het virus. De dierentuin stelt dat de besmette gorilla’s en leeuwen in goede conditie zijn en geen onderliggend lijden hebben. Om die reden is de verwachting dat het ziektebeeld „mild zal verlopen”. Na de eerste symptomen van het coronavirus zijn de dieren in quarantaine gegaan, daarom zijn ze ook niet zichtbaar voor het publiek. Volgens Blijdorp is niet bekend hoe de dieren besmet zijn geraakt.

Enkele gorilla’s zijn getest met een wattenstaafje in de neus. Bij de andere dieren is de mest of het snot dat in het verblijf lag, verzameld en getest in een laboratorium, zo vertelt dierenarts Linda Bruins-van Sonsbeek. In Blijdorp is het vaccineren van enkele dieren onderwerp van gesprek geweest, maar volgens Bruins-van Sonsbeek is er in Europa – in tegenstelling tot de VS – nog geen vaccin voor dieren goedgekeurd.

Vitale indruk
„Bepaalde diersoorten, zoals katachtigen, zijn gevoeliger voor het virus dan anderen. Reptielen zijn waarschijnlijk minder vatbaar voor besmetting”, aldus de dierenarts. De besmette gorilla’s en leeuwen zitten voorlopig in quarantaine. Bruins-van Sonsbeek stelt na verloop van tijd te controleren of de besmetting al voorbij is. „Dat gaat eigenlijk op een vergelijkbare manier als bij mensen: ze moeten meer dan 24 uur niet hoesten en verder een vitale indruk maken.”

Het is de eerste keer dat een Nederlandse dierentuin te maken heeft gehad met besmette dieren. In het Amerikaanse San Diego zijn eerder dit jaar gorilla’s besmet geraakt, waarschijnlijk door een asymptomatische verzorger. In New York zijn eerder vier tijgers en drie leeuwen positief getest op basis van monsters uit uitwerpselen. Ook in Barcelona zijn eerder leeuwen geïnfecteerd geraakt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: nog lang geen sprake van code zwart in ziekenhuizen