Debat geschorst na dreigementen Forum-Kamerlid

Tweede Kamer D66’er Sjoerdsma kreeg te horen dat zijn tijd nog wel zou komen „in de komende tribunalen”. Het debat werd op zijn verzoek geschorst.

Pepijn van Houwelingen (FVD)
Pepijn van Houwelingen (FVD) Foto Bart Maat/ANP

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie heeft woensdag collega Sjoerd Sjoerdsma (D66) bedreigd en zo een debat verstoord. Tijdens de woordenwisseling zei Van Houwelingen tegen Sjoerdsma: „Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen.”

Sjoerdsma zei daarop dat hij „in de negen jaar” van zijn Kamerlidmaatschap nooit eerder is bedreigd door een collega.

De ruzie ontstond tijdens het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken. Van Houwelingen wilde dat Sjoerdsma reageerde op de coronamaatregelen in Letland. Daar mogen ongevaccineerde parlementsleden niet deelnemen aan debatten en stemmingen. Omdat ze zo hun taken niet kunnen uitvoeren, wordt ook hun salaris ingehouden. Sjoerdsma zei dat zijn partij „tegen het smoren van elke stem” is, maar zich ongemakkelijk te voelen dat uitgerekend een FVD’er hem die vraag stelt.

Sjoerdsma veroordeelde daarop onder meer uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet. Die schreef eerder op Twitter dat ongevaccineerden „de nieuwe Joden zijn” en dat „wegkijkende uitsluiters” de nieuwe nazi’s en NSB’ers zijn. Sjoerdsma wilde vervolgens weten of Van Houwelingen achter de „verachtelijke uitspraken” van zijn partijleider staat. Die ging niet in op de vraag, maar begon over de misdaden van „globalisten” zoals Sjoerdsma en uitte het dreigement over de tribunalen.

Sjoerdsma stelde niet meer door te kunnen met het debat en vroeg ondervoorzitter van de Tweede Kamer Ockje Tellegen (VVD) in te grijpen. Tellegen schorste de vergadering. Toen die weer begon, nam Van Houwelingen zijn woorden niet terug.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) noemt bedreigingen in debatten „ontoelaatbaar” en wil daarover in gesprek met de fracties in de Tweede Kamer. „Bedreigingen en intimidaties zijn - in welke vorm dan ook - uit den boze”, stelt Bergkamp woensdagavond in een verklaring. „In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar.”

Politici signaleren sinds een paar jaar een toename van het aantal dreigementen. Dat zou onder meer te maken hebben met de opkomst van protestgroepen als Farmers Defence Force en Viruswaarheid.

Nilüfer Gündogan (Volt) vertelde dinsdag tijdens het coronadebat dat ze wordt bedreigd door de achterban van Denk en van FVD. Tunahan Kuzu (Denk) bood daarop zijn excuses aan, Gideon van Meijeren (FVD) stelde juist „enorm trots op onze achterban” te zijn dat „ze alles op alles zetten”.