In beeld

Uitlaatgassen, fabrieksuitstoot en rook hullen New Delhi in een dik pak smog

Boven en in het toch al vervuilde New Delhi hangt al meerdere dagen een dik pak gevaarlijke smog. Boeren rondom de stad lieten hun gewassen in vlammen opgaan en afval wordt in de open lucht verbrand, maar ook de uitstoot van kolencentrales en vervoersmiddelen maakt dat de hoofdstad van India momenteel grauw en grijs oogt.
Giftige smog bemoeilijkt al zeker een week het uitzicht in New Delhi.
Foto Rajat Gupta / EPA
Kinderen spelen met een vlieger. Scholen in New Delhi sluiten voor een week teneinde de bevolking te beschermen tegen verergerende luchtvervuiling.
Foto Adnan Abibdi / Reuters
Een vrouw baadt haar dochter aan de oevers van de rivier Yamuna te midden van chemisch schuim, gedumpt door fabrieken. De skyline van New Delhi is nauwelijks zichtbaar.
Foto Manish Swarup / AP
Nu nog mogelijk: sporten in een park in New Delhi. Autoriteiten meldden dat over een totale lockdown wordt gesproken, wat zou betekenen dat voertuigen niet langer door de stad mogen rijden.
Foto Rajat Gupta / EPA
De uitlaatgassen van deze en honderdduizenden andere voertuigen vormen een van de oorzaken van de huidige smog.
Foto Anushree Fadnavis / Reuters
Een andere reden: vuurwerk tijdens het jaarlijkse festival Diwali, een van de belangrijkste hindoeïstische feesten. De Indiase opperrechter verbood het verkopen en afsteken van vuurwerk, maar veel bewoners deden dat alsnog.
Foto Rajat Gupta / EPA
Ook de uitstoot van fabrieken, zoals links op de foto, vervuilt de lucht. Vijf kolencentrales rond New Delhi werden inmiddels – tijdelijk – gesloten.
Foto Money Sharma / AFP
De luchtkwaliteitsindex in en rond de stad liep zaterdag plaatselijk op tot 499 op een schaal van 500. Ademhalen levert problemen op voor gezonde personen, voor zieke mensen kan het ernstige gevolgen hebben.
Foto Money Sharma / AFP
Een index tussen de 101 en 150 wordt al gezien als 'ongezond voor kwetsbare groepen'. Tussen 300 en 500 is de situatie 'gevaarlijk voor iedereen'. De opperrechter in India omschreef de situatie in New Delhi als "zeer ernstig".
Foto Harish Tyagi / EPA
Volgens de Indiase overheid staat "ademhalen in New Delhi gelijk aan twintig sigaretten per dag roken''.
Foto Manish Swarup / AP
Antismogkanonnen worden ingezet. Die sproeien water om de luchtvervuiling tegen te gaan.
Foto Money Sharma / AFP
Een van de overheidsmaatregelen: bouwplaatsen in New Delhi worden gedurende vier dagen verboden terrein, teneinde vrachtverkeer te beperken.
Foto Anushree Fadnavis / Reuters
Ziekenhuizen zullen openblijven, maar overheidsfunctionarissen en kantoorpersoneel werken vanaf maandag zoveel mogelijk vanuit huis.
Foto Manish Swarup / AP
Scooter rijden blijft toegestaan, maar oudere benzine- en dieselauto's mogen vanaf maandag tijdelijk de straat niet meer op.
Foto Rajat Gupta / EPA