Recensie

Recensie

Gevoelige prairiepoëzie en verloren klassiekers

Americana De in 2019 overleden songschrijver Neal Casal wordt geëerd met een album met 41 van zijn liedjes. Highway Butterfly is het meest complete americana-album van het jaar.

Een beetje songschrijver mag hopen dat hij/zij in een muzikantenleven zo’n twintig briljante liedjes bij elkaar schrijft. Neal Casal (1968-2019) is er zo een, die achter de schermen een onderbelicht leven leidde als songsmid. Hij maakte zich dienstbaar als gitarist bij Ryan Adams en Chris Robinson terwijl zijn solowerk minstens zo goed was. Tribute-album Highway Butterfly omvat 41 van zijn composities, uitgevoerd door geestverwanten uit de americanahoek. Zeker twintig daarvan zijn verloren klassiekers, met ‘Traveling After Dark’ door Aaron Lee Tasjan en ‘Maybe California’ door Shooter Jennings als betwistbare hoogtepunten. Neal Casals gevoelige prairiepoëzie laat zich ook prachtig door vrouwen vertolken, zoals het meeslepende ‘Grand Island’ van Courtney Jaye en ‘Soul Gets Lost’ door Hazy Malaze, Casals oude band met witte soulzangeres Jena Kraus. Met twee instrumentals en een ruig ‘Death of a Dream’ door J. Mascis is Highway Butterfly het meest complete americana-album van het jaar.