Recensie

Recensie

De omgekeerde shoegaze van Siem Reap is zacht

Stroommuziek Twee keiharde Vlaams muzikanten vinden als Siem Reap hun zachte kant in het borrelende album Now What?

Het hoeft dus helemaal niet hard. Normaal gesproken omarmen Gilles Demolder en Wim Coppers de duisternis en maken ze bulderende blackmetal in de toonaangevende Vlaamse bands Wiegedood en Oathbreaker. Demolder laat er zijn gitaar zo naargeestig mogelijk scheuren, terwijl de uitzinnig ratelende Coppers met gemak 300 bpm bij elkaar klopt. Maar nu hebben ze tijdelijk hun grimmige sonische onderwereld vaarwel gezegd om samen de Styx over te peddelen en naar het licht toe te kruipen. In Siem Reap bewijzen ze dat zacht en behoedzaam even intens kan zijn dan poeierhard en ongenadig. In acht meanderende stream of consciousness-composities lijken gitaartokkels en tekstflarden spontaan op te borrelen en is er volop ruimte voor aarzeling, twijfel en breekbaarheid. ‘Happiness is Other People’ is een meesterwerk van de omgekeerde shoegaze: met onzekere fluisterzang stamelt Demolder over het geluk van dagenlang naar het plafond staren.