In beeld

Canada getroffen door hevige modderstromen en stijgend water

Door hevige overstromingen in het westen van Canada is ten minste één persoon overleden en zijn duizenden inwoners geëvacueerd. Lokale politici noemen het „de zwaarste storm van de eeuw".
De Canadese provincie British Columbia, waarin onder meer Vancouver ligt, heeft al twee dagen te kampen met hevige stortregens met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg.
Foto City of Abbotsford / AFP
Het noodweer heeft modderstromen teweeggebracht die ten minste één dode hebben geëist en die maken dat duizenden inwoners hun woningen moeten evacueren.
Foto Artur Gajda / Reuters
Rob Fleming, de lokale minister van verkeer, noemde het noodweer tijdens een persconferentie „de zwaarste storm van de eeuw”.
Foto Jennifer Gauthiers / Reuters
Auto’s met geëvacueerde families werden meegenomen door de modderstromen, vertellen getuigen tegen Canadese media. „Het was als een tsunami, het engste wat ik ooit heb gezien.”
Foto Artur Gajda / Reuters
Zeker één persoon is om het leven gekomen toen een modderstroom meerdere auto’s en een stuk snelweg meevoerde, zo’n 160 kilometer ten noordoosten van Vancouver. Reddingswerkers zoeken in het puin en de modder naar minstens twee mensen die momenteel worden vermist.
Foto AFP
In sommige gebieden rond Vancouver is zondag en maandag tot 25 centimeter regen gevallen, normaliter een maandelijkse hoeveelheid.
Foto Jonathan Hayward / The Canadian Press
Het water staat hoog op het platteland van Abbotsford, British Columbia.
Foto Jonathan Hayward / The Canadian Press
Een koe wordt uit een ondergelopen stal gered van verdrinking.
Foto Jennifer Gauthier / Reuters
Meerdere belangrijke snelwegen en spoorwegen raakten beschadigd en werden afgesloten.
Foto Jennifer Gauthier / Reuters
Goederentreinen kunnen de grootste havenpoort van Canada, die in Vancouver, niet bereiken.
Foto Jesse Winter / Reuters
In de stad Merritt, zo’n tweehonderd kilometer van Vancouver, werden alle ruim zevenduizend inwoners verzocht te evacueren, omdat het water snel steeg.
Foto Artur Gajda / Reuters
De laatste keer dat autoriteiten zo'n oproep deden, was nog geen paar maanden geleden, toen de omgeving van Merritt kampte met zeer hevige bosbranden. Het nabijgelegen dorpje Lytton is door de branden in juni bijna compleet verwoest.
Foto Jennifer Gauthier / Reuters
Lokale autoriteiten zeggen dat sommige mensen dinsdag nog vastzaten in hun huizen, ondanks het evacuatieverzoek.
Foto Jennifer Gauthier / Reuters
Dieren worden geholpen uit benauwde situaties. Op sommige plekken waren auto’s gestrand in water dat hoger stond dan 1,2 meter.
Foto Jesse Winter / Reuters
Tienduizenden huishoudens zaten door de hevige regenval en overstromingen zonder stroom. Niet alleen in de Canadese regio, maar ook in de aangrenzende Amerikaanse staat Washington meldden vijftigduizend mensen stroomuitval.
Foto Jonathan Hayward / The Canadian Press
De geëvacueerden kunnen vooralsnog niet terug naar huis.
Foto Jesse Winter / Reuters