Wel schade aan de auto, toch als ‘nieuw’ aangemerkt

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak.

Foto Stéphanie Lecocq/EPA

Een bv kocht in Duitsland een Audi A1 Sportback 1.6 met kilometerstand nul, maar met hagelschade op het dak en krassen op de achterbumper en een velg. De auto werd in Duitsland geregistreerd en op een oplegger naar Nederland vervoerd. Toen het bedrijf de auto in Nederland registreerde, stond er 217 kilometer op de teller.

De bv deed in Nederland aangifte voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen 1992 (bpm). Volgens het bedrijf was sprake van een gebruikte personenauto; het betaalde 2.622 euro bpm. Maar volgens de fiscus was de auto nieuw en bedroeg de belasting 4.024 euro.

De rechtbank geeft de fiscus gelijk, maar in hoger beroep bij het gerechtshof trekt de bv aan het langste eind. De fiscus stapt naar de Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechter op het gebied van belastingrecht. Die oordeelt als volgt.

Voor de bpm geldt als gebruikte auto een auto die in het buitenland geregistreerd is geweest met het oog op toelating op de weg en die ook daadwerkelijk in het buitenland op de weg in gebruik is geweest. Een auto die niet of nauwelijks op de weg is gebruikt, blijft voor de bpm een nieuwe auto, ook al heeft hij schade. De fiscus had dus toch gelijk. De bv moet een naheffing betalen.