Grapperhaus: horeca en sportscholen controleren coronapas nog onvoldoende

Minister Ferd Grapperhaus tijdens het coronadebat dinsdag in de Tweede Kamer.
Minister Ferd Grapperhaus tijdens het coronadebat dinsdag in de Tweede Kamer. Foto: David van Dam

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) vindt dat in de horeca en in sportscholen „nog echt onvoldoende controle” is op het coronatoegangsbewijs. Wel wel ziet hij dat het daar „langzamerhand beter” gaat. Maar in veel gevallen wordt bij de controle alleen naar de QR-code gevraagd, en niet naar een legitimatiebewijs. Dat zei Grapperhaus tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer dinsdagavond.

Over de handhaving door gemeenten is Grapperhaus wel te spreken. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman „zeer drastisch gestegen”. Precieze aantallen noemde hij niet.

Over de gemeente Breda, die zaterdagavond toestond dat de horeca langer openbleef dan de tijdelijk vervroegde sluitingstijd van 19:00 uur, oordeelde hij mild. De burgemeester had die dag ook al te maken met een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet tegen de Sinterklaasintocht, zei Rutte, en dat legde een fors beslag op de politie.

Dat wil niet zeggen dat er in Breda helemaal niet gehandhaafd is, zei Rutte. Er werden gesprekken gevoerd met horecaondernemers die weigerden hun deuren op tijd te sluiten en een aantal van hen kreeg uiteindelijk een boete of dwangsom opgelegd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oppositie- én coalitiepartijen stellen in Kamerdebat kritische vragen over 2G-beleid