ChristenUnie pleit voor 1G: iedereen testen voor toegang

Mirjam Bikker (ChristenUnie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Mirjam Bikker (ChristenUnie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het is onverstandig om alleen maatregelen te treffen tegen ongevaccineerden, vindt Tweede Kamerlid Mirjam Bikker van de ChristenUnie. In het coronadebat vroeg Bikker de minister om meer werk te maken van het vergroten van het draagvlak voor de coronamaatregelen, onder meer door in gesprek te gaan met zowel gevaccineerden als ongevaccineerden, en om te kijken naar alternatieven.

Het alternatief voor de ChristenUnie is volgens Bikker 1G: iedereen, gevaccineerd en ongevaccineerd, laten testen om een coronatoegangsbewijs te krijgen. „Dat voorkomt tweedeling”, zegt het ChristenUnie-Kamerlid. 1G zou het „passende beleid” zijn voor bijvoorbeeld de werkvloer en op plekken die als brandhaard beschouwd kunnen worden.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool De ChristenUnie vindt het ‘onverstandig’ om maatregelen als 2G te treffen, dat heeft volgens @mirjambikker ‘een hoge prijs vanwege het uitsluiten van een groep’. CU wil dat kabinet een 1G-beleid, waarbij ook gevaccineerden worden getest voor bv evenementen, serieus onderzoekt.

Op de vraag van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken of de ChristenUnie „de weg naar 2G al heeft afgesloten” reageert Bikker ontwijkend. De ChristenUnie heeft „principieel bezwaar” als het gaat om 2G, maar „het is steeds lastiger om te zeggen: dát definitief niet”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: GGD’s hebben maximale testcapaciteit bereikt