Zeker 68 doden bij gevechten tussen bendeleden in gevangenis Ecuador

Gevangenisoproer

Agenten verwijderen een dode van het gevangenisdak in Guayaquil.
Agenten verwijderen een dode van het gevangenisdak in Guayaquil. Foto Nicola Gabirrete/AFP

Bij zware gevechten in een gevangenis in de Ecuadoriaanse stad Guayaquil zijn zaterdag zeker 68 mensen omgekomen. Tientallen gedetineerden raakten gewond.

Ordetroepen die het complex ingingen om een eind aan het geweld te maken troffen vuurwapens en springstof aan. Er zou zijn geprobeerd een muur op te blazen en matrassen zouden in brand zijn gestoken om andere gevangenen in de rook te laten stikken. Volgens de autoriteiten hebben de betrokken gevangenen banden met drugsbendes.

In de vaak overvolle gevangenissen van Ecuador komen gevechten met dodelijke afloop vaker voor. Dit jaar kwamen er al bijna driehonderd mensen om bij vergelijkbaar geweld, meestal door afrekeningen tussen drugsbendes. Zo kwamen in september 119 mensen om in hetzelfde gevangeniscomplex in Guayaquil toen rivaliserende drugsbendes elkaar urenlang met vuurwapens en explosieven bestookten. Het leger werd toen ingezet om de orde te herstellen.

Enkele weken later kondigde de Ecuadoriaanse president Guillermo Lasso de noodtoestand af vanwege het aanhoudende drugsgeweld in het Zuid-Amerikaanse land. Deze maatregel, die nog steeds van kracht is, geeft de politie en het leger ruimere bevoegdheden om controles op wapen- en drugsbezit uit te voeren. „In de straten van Ecuador is er maar één vijand: drugshandel”, aldus president Lasso over de noodtoestand.