Van Dissel: nog niet overtuigd van 2G-systeem, ook andere versies mogelijk

OMT-voorzitter Jaap van Dissel is nog niet overtuigd van de keuze voor een zogenoemde 2G-systeem, waarbij het coronatoegangsbewijs alleen geldt voor gevaccineerde of genezen mensen. Het kabinet wil onder meer de horeca de optie geven om het 2G-systeem in te voeren. Dan is een vaste zitplaats niet nodig, terwijl dat bij een 3G-systeem, waarbij ook een negatieve test geldt, wel moet. Dat systeem moet de maatregelen die afgelopen zaterdag ingingen uiteindelijk vervangen.

Komende vrijdag buigt het OMT zich over hoe de coronapas ingericht moet worden. Daarbij liggen alle opties wat Van Dissel betreft op tafel, zei hij maandag in de Tweede Kamer. Hij noemt nadrukkelijk ook een optie waarbij iedereen zich zou moeten laten testen, ook wie is gevaccineerd of genezen.

Lees ook deze analyse van zondag 14 november: Er is nog geen politiek draagvlak voor 2G

Van Dissel ziet wel een voordeel van het systeem waarbij alleen mensen die niet zijn gevaccineerd of genezen geen geldige QR-code hebben, terwijl een negatieve test niet geldt. Op die manier voorkom je dat mensen die geen bescherming hebben opgebouwd op grote schaal worden aangestoken door een gevaccineerde die toch besmet is geraakt. Zij hebben meer kans om in het ziekenhuis te belanden. Ook zijn gevaccineerde en genezen personen doorgaans een kortere periode besmettelijk. Mocht er bij een gelegenheid onverhoopt toch iemand besmet raken, ondanks vaccinatie of eerder doorgemaakte infectie, dan wordt het virus daarna minder verspreid. Op die manier wordt het aantal besmettingen in theorie wat harder geremd.

Maar, stelt Van Dissel, met 2G kunnen gevaccineerde ouderen nog altijd besmet raken. De vaccins werken net wat minder goed bij ouderen, waardoor ze een hogere kans hebben om ernstig ziek te worden. Door iedereen te testen, gevaccineerd of niet, wordt de kans verkleind dat zij besmet raken.

Het RIVM gaat de verschillende mogelijkheden de komende dagen doorrekenen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nationaal Aftelmoment in Amsterdam op Oudjaarsavond gaat niet door