UMC Utrecht

Ernstig zieke patiënt krijgt eerste kunsthart Nederland ingebracht

Voor het eerst heeft een Nederlands ziekenhuis een volledig kunsthart geïmplanteerd. Dat maakte het UMC Utrecht maandag bekend. De 54-jarige man die het hart begin november ontving had last van ernstig hartfalen. De patiënt maakt het goed, meldde het UMC Utrecht. Binnen twee dagen na de operatie kon hij de IC verlaten. Door een verbeterde pompfunctie en bloedtoevoer van het kunsthart ervaart de patiënt nu minder klachten. „Het menselijke hart pompt gemiddeld 4 tot 5 liters bloed per minuut rond in rust; bij inspanning neemt dit toe”, verklaart UMC-cardioloog Linda van Laake in een persbericht. „Ook het kunsthart gaat bij inspanning sneller pompen. Hoopgevend is dat bij het kunsthart geen zware medicijnen nodig zijn die het afweersysteem onderdrukken. (NRC)