Thuiskok.

Trends

Als ik zou willen, zou ik de komende maanden volledig kunnen vullen met bakboeken en vegetarische of veganistische kookboeken. Dat is duidelijk de trend van dit najaar. Als het aan de uitgevers en kookboekenauteurs ligt, brengen we onze dagen in de keuken door met groenten en zoet. Meestal ben ik de laatste die trends opmerkt en ik heb de neiging ostentatief de niet-hippe keuze te maken. Trends doen namelijk rare dingen met mensen: ze lopen in hartje winter met te korte broekspijpen in schoenen zonder sokken, kammen hun wenkbrauwen op een rare manier omdat ze dat op Instagram hebben gezien of ze gaan massaal zuurdesem- of banaanbrood bakken omdat iedereen dat doet. Terwijl het juist zo bevredigend en verrassend kan zijn een onverwacht zijpaadje in te slaan, ver weg van de massa. Trends zijn voor volgers, onafhankelijke denkers maken hun eigen keuzes die niet per se modieus hoeven te zijn.

Deze introductie betekent echter niet dat ik nu alle vegetarische en bakboeken links laat liggen, allerminst. Als iets goed is, is het goed, trend of geen trend. En Rudolph’s Bakery 2 van televisiekok en kookboekenauteur Rudolph van Veen is een lekker boek vol vrolijk zoet waar geen zuurdesembrood in te bekennen is en niet het minste spoor van banaanbrood te vinden is.

Rudolph’s Bakery 2 is het vervolg op zijn gelijknamige boek uit 2013. Van Veen is zowel meesterkok als meesterpatissier, en vooral bekend van zijn televisiewerk voor 24 Kitchen en inmiddels vijftien kookboeken. Voor Rudolph staat bakken voor gastvrijheid, zo schrijft hij in zijn korte voorwoord waarin hij de geur van versgebakken brood en warme appeltaart roemt, de lezer ‘gouden regels voor succesvol bakken’ meegeeft om de klus makkelijker te maken en vervolgens aftrapt met de liefst 130 recepten die het boek rijk is. We hoppen van koekjes en cake naar ontbijt, brood, hartig, high tea en rijke taarten en van alles er tussendoor. Van Veen hoopt zijn enthousiasme op de lezer over te brengen zodat ook anderen kunnen meegenieten, want ‘iets is pas écht leuk wanneer je het kunt delen’. Zo is dat. En het is ook geheel in de sfeer van de feestdagen waar we nu rap op afkoersen.