‘Stikstofdeal formerende partijen: tot 30 miljard euro voor inkrimpen veestapel’

Koeien in de wei van een melkveehouder.
Koeien in de wei van een melkveehouder. Foto Robin Utrecht / ANP / Hollandse Hoogte

De formerende partijen willen tot 2030 zo’n 20 tot 30 miljard euro uittrekken voor het verminderen van de stikstofuitstoot, meldt het AD maandag op basis van bronnen rond de formatie. Met dit bedrag willen VVD, D66, CDA en ChristenUnie onder meer bewerkstelligen dat de veestapel inkrimpt.

Boeren kunnen worden uitgekocht, verplaatst of kunnen subsidie krijgen voor natuurbeheer en -ontwikkeling, schrijft het AD. Volgens een bron willen de formerende partijen het nu „in één keer goed regelen”. „Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn.”

De afspraak, die als doel heeft de stikstofuitstoot in Nederland drastisch terug te brengen, is volgens de krant naar verluidt bijna rond. Vooral bij landbouw rond natuurgebieden moet de veestapel verminderen. Deze maatregelen moeten ook zorgen voor minder CO2 en betere waterkwaliteit.

Lees ook dit artikel: Kabinet heeft plannen voor onteigening honderden boeren Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Stikstofdeal formerende partijen: tot 30 miljard voor inkrimpen veestapel’