Shell wil volledig Brits worden, kabinet is ‘onaangenaam verrast’

Olie en gas De aandeelhouders moeten nog akkoord gaan met het plan van Shell. Het demissionaire kabinet is „onaangenaam verrast” en teleurgesteld.
Een aantal Shell-divisies, waaronder die van hernieuwbare energie, blijven in Den Haag gevestigd.
Een aantal Shell-divisies, waaronder die van hernieuwbare energie, blijven in Den Haag gevestigd. Foto Robin Utrecht / ANP

Shell wil zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Dat meldt het olie- en gasbedrijf maandag. Het bedrijf zegt zijn aandelenstructuur te willen vereenvoudigen door alleen als Engelse vennootschap door te gaan. Dat zou het „concurrentievermogen” van Shell vergroten. De aandeelhouders moeten zich nog over het voorstel van het hoofdbestuur buigen.

Het bedrijf zegt nadrukkelijk aanwezig te willen blijven in Nederland. Zo zullen een aantal divisies, waaronder die van hernieuwbare energie, in Den Haag gevestigd blijven. Verder is het de verwachting dat, indien de aandeelhouders akkoord gaan met het plan, straks niet meer voldaan wordt aan de voorwaarden voor het dragen van het Koninklijk-predicaat — Royal Dutch Shell wordt dan Shell.

Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken, VVD) zegt „onaangenaam verrast” te zijn. Het demissionaire kabinet werd op zondag op de hoogte gebracht van het voornemen en is sindsdien in gesprek met het bedrijf over „de gevolgen (…) voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid”. Shell zou hebben verzekerd dat de personele gevolgen beperkt blijven tot alleen de verhuizing van een aantal bestuursfuncties.

Dividendbelasting

Het olie- en gasbedrijf is voor een belangrijk deel al een Brits bedrijf, maar heeft zijn hoofdkantoor in Den Haag. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden vertelde in een interview met het FD vorig jaar dat het bedrijf hier bewust voor heeft gekozen „in de veronderstelling dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft”. Het kabinet Rutte-III trok dat voornemen in 2018 in na grote maatschappelijke en politieke druk. Hierdoor is Shell met andere ogen gaan kijken naar de Brits-Nederlandse structuur, vertelde Van Beurden in hetzelfde interview. Het bedrijf is sindsdien gaan nadenken over een verhuizing.

De rechtbank Den Haag oordeelde in mei dat Shell de netto-uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2030 met 45 procent moet hebben verlaagd om aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Nooit eerder oordeelde een rechter dat een privaat bedrijf zijn beleid moet aanpassen. De rechtszaak was aangespannen door Milieudefensie en meer dan 17.000 individuele eisers. Shell maakte daarop bekend in hoger beroep te gaan. Het bedrijf zei in juli dat dringende maatregelen moeten worden genomen in de strijd tegen klimaatopwarming, maar een vonnis „tegen één bedrijf niet effectief” te vinden.

Lees ook dit artikel: Milieudefensie wint baanbrekende rechtszaak van Shell over CO₂-uitstoot