Shell vertrekt naar VK en wil volledig Brits worden

Olie- en gasbedrijf Aandeelhouders moeten Shells vertrek nog goedkeuren. Het kabinet is „onaangenaam verrast”.

Het Shell-logo van een tankstation.
Het Shell-logo van een tankstation. Foto Kirsty Wigglesworth / AP

Shell wil zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. Dat meldt het olie- en gasbedrijf maandag. Het bedrijf zegt zijn aandelenstructuur te willen vereenvoudigen door alleen als Engelse vennootschap door te gaan. Dat zou het „concurrentievermogen” van Shell vergroten. De aandeelhouders moeten zich nog over dit voorstel van het hoofdbestuur buigen.

Ook zegt Shell nadrukkelijk aanwezig te willen blijven in Nederland. Zo zullen een aantal divisies, waaronder die van hernieuwbare energie, in Den Haag gevestigd blijven. Verder is het de verwachting dat, indien de aandeelhouders akkoord gaan met het plan, straks niet meer wordt voldaan aan de voorwaarden voor het dragen van het Koninklijk-predicaat – Royal Dutch Shell wordt dan Shell.

Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken, VVD) laat weten dat hij „onaangenaam verrast” is. Het demissionaire kabinet werd op zondag op de hoogte gebracht van het voornemen en is sindsdien in gesprek met het bedrijf over „de gevolgen (…) voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid”. Shell zou hebben gezegd dat de personele gevolgen beperkt blijven tot alleen het verhuizen van een aantal bestuursfuncties.

Het olie- en gasbedrijf is voor een belangrijk deel al een Brits bedrijf, maar heeft het hoofdkantoor in Den Haag. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden vertelde in een interview met het FD vorig jaar dat het bedrijf hier bewust voor heeft gekozen „in de veronderstelling dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft”. Het kabinet Rutte-III trok dat voornemen in 2018 in na grote maatschappelijke en politieke druk. Hierdoor is Shell met andere ogen gaan kijken naar de Brits-Nederlandse structuur, vertelde Van Beurden in hetzelfde interview. Het bedrijf is van toen af aan gaan nadenken over een verhuizing.

Netto-uitstoot verlagen

De rechtbank Den Haag oordeelde in mei dat Shell de netto-uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2030 met 45 procent moet hebben verlaagd om aan de eisen van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. Nooit eerder oordeelde een rechter dat een privaat bedrijf zijn beleid moet aanpassen. De rechtszaak was aangespannen door Milieudefensie en meer dan 17.000 individuele eisers. Shell maakte daarop bekend in hoger beroep te gaan. Het bedrijf zei in juli dat dringende maatregelen moeten worden genomen in de strijd tegen klimaatopwarming, maar een vonnis „tegen één bedrijf” acht het „niet effectief”.

Lees ook dit artikel: Milieudefensie wint baanbrekende rechtszaak van Shell over CO2-uitstoot