Oostenrijkse gezondheidsminister wil avondklok voor gevaccineerden, bondskanselier is tegen

De Oostenrijkse overheid heeft maandag een lockdown ingesteld voor mensen die niet (volledig) zijn gevaccineerd.
De Oostenrijkse overheid heeft maandag een lockdown ingesteld voor mensen die niet (volledig) zijn gevaccineerd. Foto Leonhard Foeger / Reuters

Als het aan de Oostenrijkse gezondheidsminister Wolfgang Mückstein (Groenen) ligt, geldt straks een avondklok voor gevaccineerde mensen. Dat zei hij maandagochtend. Het voorstel voor aanvullende maatregelen, waaronder de avondklok, wordt woensdag besproken. Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) is tegen.

In Oostenrijk is maandag de lockdown voor ongevaccineerden begonnen. Ze mogen — in ieder geval — tien dagen alleen naar buiten voor dringende zaken als boodschappen, werk en medische zorg. Wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 1.450 euro. Oostenrijk telt zo’n 1,6 miljoen ongevaccineerden.

De Oostenrijkse overheid besloot zondag, na overleg tussen de federale regering en de negen deelstaten, de lockdown in te stellen. Volgens Mückstein is de lockdown nodig en gerechtvaardigd vanwege de „dramatische situatie op de intensivecare-afdelingen”. Deelstaten mogen de regels voor ongevaccineerden verder aanscherpen. Deelstaat Karinthië maakte maandagochtend bekend met scherpere regels te komen — het besluit zal later op de dag worden toegelicht.

Vrijwel direct na de aankondiging van de lockdown verzamelden „enkele honderden mensen” zich zondagavond voor het regeringsgebouw in Wenen, schrijft de Wiener Zeitung. Er werden geen incidenten gemeld. Ook kondigde de recht-populistische oppositiepartij FPÖ aan een klacht in te dienen bij het constitutionele hof. Die politieke partij organiseert zaterdag een demonstratie tegen de lockdown.

Oostenrijk heeft een van de laagste vaccinatiepercentages in Europa: 65 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Door strengere maatregelen in te voeren, hoopt de regering dat meer mensen zich laten vaccineren tegen Covid-19. Deskundigen betwijfelen volgens de Wiener Zeitung of het verhogen van de vaccinatiegraad met alleen een lockdown kan worden bereikt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuisbezetting nadert de 2.000, ‘piek nog niet bereikt’