Nationaal Aftelmoment in Amsterdam op Oudjaarsavond gaat niet door

Afgelopen jaarwisseling werd het Nationaal Aftelmoment georganiseerd in de De Johan Cruijff Arena in Amsterdam.
Afgelopen jaarwisseling werd het Nationaal Aftelmoment georganiseerd in de De Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Het nationale aftelmoment met Oudjaarsavond op het Amsterdamse Museumplein gaat niet door. Dat heeft burgemeester Femke Halsema maandag besloten. Ook andere door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows zijn geannuleerd.

Door de snelle stijging van het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames vindt de gemeente het „niet verantwoord” om door te gaan met de voorbereidingen van de vieringen. De festiviteiten vragen om „flinke investeringen”, terwijl de vooruitzichten voor de komende maanden „somber” zijn, zo staat in een verklaring. De centraal georganiseerde feesten en vuurwerkshows waren bedoeld als alternatief voor het zelf afsteken van consumentenvuurwerk, dat vanaf komende jaarwisseling verboden is in Amsterdam.

De officiële nieuwjaarsvieringen in Amsterdam zijn niet de enige festiviteiten waar maandag een streep door is gezet. Voor het tweede jaar op rij zijn de kerstconcerten van André Rieu in Maastricht geannuleerd. Dat schrijft Rieu in een verklaring, waarover persbureau ANP schrijft. Vanwege „de situatie rond corona” vindt de violist het onverantwoord om de concerten te laten doorgaan. De organisator verwachtte zo’n 36.000 bezoekers bij de shows, die gepland stonden op 16, 17 en 18 december. De concerten zijn verplaatst naar volgend jaar. Al gekochte tickets blijven geldig.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nationaal Aftelmoment in Amsterdam tijdens jaarwisseling gaat niet door