Minder EU-burgers vroegtijdig overleden door luchtvervuiling in 2019

Schonere lucht Ongeveer 307.000 sterfgevallen waren in 2019 te wijten aan het inademen van vervuilde lucht: 10 procent minder dan een jaar eerder. Sinds 2005 overlijden jaarlijks steeds minder mensen vroegtijdig door luchtvervuiling.
Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, was in 2018 de meest vervuilde hoofdstad van Europa, volgens de WHO.
Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, was in 2018 de meest vervuilde hoofdstad van Europa, volgens de WHO. Foto Georgi Licovski / EPA

Het aantal mensen dat vroegtijdig overlijdt door luchtvervuiling neemt af. In 2019 vielen in de Europese Unie nog zo’n 307.000 sterfgevallen toe te schrijven aan het inademen van vervuilde lucht, meldt het Europees Milieu Agentschap (EEA) maandag. Dat is een daling van ongeveer 10 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Blootstelling aan fijnstof is een belangrijke doodsoorzaak in Europa. Het kan leiden tot hartkwalen, beroertes of longziektes. Als de luchtkwaliteit de afgelopen jaren overal in de EU had voldaan aan een nieuwe norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit jaar opstelde, dan zouden volgens het EEA in 2019 bijna 60 procent minder doden zijn gevallen.

De EU heeft als doel om in 2030 het aantal doden als gevolg van de blootstelling aan fijnstof met meer dan 55 procent te verminderen ten opzichte van 2005. Volgens de analyse van het EEA ligt de EU op schema om dit doel te bereiken: tussen 2005 en 2019 is het aantal doden als gevolg van luchtvervuiling afgenomen met ongeveer 33 procent.

Lees ook dit artikel: De lucht is een ziekmaker. Hoe kan die schoner worden?

Correctie (15 november 2021): in een eerdere versie van dit artikel stond dat de daling van het aantal vervuilingsdoden in 2019 volgens het EEA is toe te schrijven aan de verbeterde luchtkwaliteit vorig jaar. Dat staat echter niet in het rapport. Dit is aangepast.