LNAZ-voorzitter Kuipers rept van zesde golf, stijging nog niet ten einde

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, tijdens de technische briefing over het coronavirus eerder vandaag in de Tweede Kamer.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, tijdens de technische briefing over het coronavirus eerder vandaag in de Tweede Kamer. Foto Phil Nijhuis / ANP

Nederland bevindt zich momenteel in de „zesde golf” van de coronapandemie. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maandag gezegd tijdens een persconferentie. De besmettingscijfers zullen de komende tijd verder stijgen en de druk op de ziekenhuizen zal toenemen, verwacht Kuipers.

De patiëntenspreiding was afgelopen tijd een toenemend probleem. Ziekenhuizen die patiënten vanwege capaciteitsgebrek zelf niet konden opnemen, lukte het maar moeilijk om zieken te verplaatsen naar andere ziekenhuizen. In de regio Limburg waren de ziekenhuizen langer dan een dag overbezet. Dat kwam omdat in Limburg de bezetting nog sneller steeg dan in andere provincies, aldus Kuipers. Daarnaast was onvoldoende personeel voorhanden om patiënten op korte termijn te vervoeren naar ziekenhuizen elders in het land. Ook staan de wijkzorg en verpleegzorg onder druk, waardoor patiënten die het ziekenhuis eigenlijk konden verlaten, niet konden worden ontslagen.

Gevolg van het hoge aantal ziekenhuisbezettingen is dat de zorg moet worden afgeschaald. 12 procent van de ziekenhuizen kan de ‘kritiek planbare zorg’ - behandelingen die permanente gezondheidsschade kunnen voorkomen - niet binnen zes weken leveren. Dat percentage zal de komende tijd verder oplopen, verwacht Kuipers. De LNAZ-voorzitter benadrukte dat Covid-19-patiënten een onevenredig groot deel van de bezettingsgraad in ziekenhuizen vormen, omdat die daar gemiddeld langer liggen dan andere patiënten.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ziekenhuisbezetting nadert de 2.000, ‘piek nog niet bereikt’