Filippijnse president Duterte stelt zich kandidaat voor Senaat

Verkiezingen De 76-jarige president Rodrigo Duterte zei eerder dat hij met pensioen zou gaan als zijn termijn eindigde in juni 2022. Zijn partij wilde sindsdien dat hij senator zou worden.
De president van de Filippijnen, Rodrigo Duterte, met rechts van hem zijn dochter Sara Duterte-Carpio.
De president van de Filippijnen, Rodrigo Duterte, met rechts van hem zijn dochter Sara Duterte-Carpio. Foto Carl Court / Pool / Reuters

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft maandag bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor een zetel in de Senaat. Dat melden Filippijnse media. Dat besluit komt als een verrassing. In oktober kondigde de president aan zich terug te trekken uit de politiek.

Duterte zou eerst vicepresident willen worden wanneer zijn termijn eindigde in juni 2022. Via die omweg zou de president aan de macht willen blijven. In de Filippijnen kan een president slechts één termijn van zes jaar aanblijven. In oktober zei Duterte echter moe te zijn en daarom met pensioen te gaan. Zijn partij, het links-socialistische PDP-Laban, zette sindsdien in op senatorschap voor de 76-jarige president.

Zaterdag maakte Dutertes dochter, de 43-jarige Sara Duterte-Carpio, bekend dat ze zich kandideert voor het vicepresidentschap. Ze is in de race voor de verkiezingen voor de centrum-rechtse partij Lakas-CMD. Aanvankelijk was de verwachting dat vader en dochter samen het president- en vicepresidentschap zouden voeren. Deze functies worden in de Filippijnen apart van elkaar verkozen, waardoor het mogelijk is dat verschillende partijen worden vertegenwoordigd. Na haar bekendmaking rees al de verwachting dat vader Duterte terug zou keren in de politiek. In welke functie was nog onduidelijk.

Lees ook dit artikel uit augustus: Duterte wil een ‘Poetintje’ doen en vicepresident worden Lees ook dit profiel van Duterte uit 2019: Filippino’s dwepen met hun botte leider