Europese primeur voor Wenen: duizenden aanmeldingen voor vaccinatie kinderen tussen vijf en elf jaar

Sinds afgelopen maandag kunnen kinderen tussen vijf en elf in Wenen een prik halen die beschermt tegen het coronavirus.
Sinds afgelopen maandag kunnen kinderen tussen vijf en elf in Wenen een prik halen die beschermt tegen het coronavirus. Foto Joe Klamar/AFP

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is de vaccinatiecampagne voor kinderen tussen elf en vijf jaar oud van start gegaan. Vanaf maandag kunnen kinderen in die leeftijdscategorie zich met een vaccin van Pfizer/BioNTech laten prikken tegen het coronavirus. Dit weekeinde konden ouders een afspraak maken voor hun kinderen en maandag waren alle 10.000 afspraakmogelijkheden al vergeven. In het grootste vaccinatiecentrum van het land is een speciale prikstraat voor kinderen ingericht, met vrolijke versieringen van bijvoorbeeld de Ninja Turtles aan de muur.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het Pfizer/BioNTech-vaccin nog niet goedgekeurd voor kinderen van elf jaar en jonger, in onder meer de Verenigde Staten gebeurde dat wel. De burgemeester van Wenen, Michael Ludwig, stelde echter dat de „ernstige” situatie in de pandemie vraagt om een vastberaden aanpak. Hij beriep zich op het advies van de Amerikaanse Gezondheidsautoriteit CDC eerder deze maand en stelde dat het Oostenrijkse gezondheidsrecht een zogeheten ‘off-label gebruik’ van het vaccin toestaat. Daarbij mag een (nog) niet-goedgekeurd medicijn voor een bepaalde leeftijdsgroep toch worden ingezet.

Tot deze week hadden ouders van kinderen van elf jaar en jonger tussenkomst van een dokter nodig om hun kind te kunnen laten vaccineren. Het leidde ertoe dat ouders met hun kinderen uit buurland Zwitserland naar Oostenrijk trokken om hun kinderen te laten vaccineren. Vandaag ging in Oostenrijk een lockdown voor ongevaccineerden in. Inwoners van het land die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus mogen tenminste tien dagen alleen naar buiten voor dringende zaken als boodschappen, werk en medische zorg. Oostenrijk kent zo’n 1,6 miljoen ongevaccineerden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: LNAZ-voorzitter Kuipers rept van zesde golf, stijging nog niet ten einde