Dringende thuiswerkadvies lijkt effect te hebben op eerste werkdag, rustige ochtendspits

Luchtfoto van een rustige snelweg.
Luchtfoto van een rustige snelweg. Foto Robin Utrecht/ANP

De ochtendspits was maandagochtend een stuk rustiger dan de voorbije weken. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB tegen NRC. Het dringende thuiswerkadvies van het demissionaire kabinet van afgelopen vrijdag lijkt effect te hebben op de eerste werkdag van de week.

Op het hoogtepunt van de spits (7.50 uur) stond er 93 kilometer file op de Nederlandse wegen. Een week daarvoor was dat 279 kilometer, twee weken geleden 377 kilometer. Omdat de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn, lijkt het erop dat de rustige ochtendspits komt door het dringende thuiswerkadvies, aldus de woordvoerder. De ANWB verwacht dat ook de avondspits rustig zal zijn.

Een woordvoerder van de NS zegt dat op dit moment geen betrouwbare data beschikbaar zijn over de situatie op de Nederlandse spoorwegen. Maar het is „de verwachting dat het [dringende thuiswerkadvies] tot minder reizigers heeft geleid” al wordt op dit moment alleen op basis van „waarnemingen” gezegd. Toen het demissionaire kabinet in september coronamaatregelen versoepelde, zag de NS het aantal dagjesmensen weer toenemen terwijl het aantal forenzen „achterbleef”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dringende thuiswerkadvies lijkt effect te hebben op eerste werkdag, rustige ochtendspits