Recensie

Recensie Podcast

De laatste getuigen over de Arbeitseinsatz

In Gedwongen doen vijf negentigplussers, tieners tijdens de Tweede Wereldoorlog, verhaal over hun ervaringen als dwangarbeiders.

Al zoveel is gezegd en geschreven over de Tweede Wereldoorlog, dat het gevoel me heel soms bekruipt dat ik de meeste verhalen over deze verschrikkelijke periode wel ken. Deze prachtige serie bewijst keihard het tegendeel. Eigenlijk wist ik heel weinig over de Nederlandse dwangarbeiders. Podcastmaker Tjitske Mussche (o.a. van de fantastische serie Ongesigneerd) gaat in gesprek met vijf negentigplussers die tot op heden weinig hadden verteld over hun ervaringen met de Arbeitseinsatz, maar nu alsnog hun verhaal doen. Destijds waren het tieners, die volwassen werden tijdens oorlog. De verhalen zijn aangrijpend, de muziek is spot on en je sluit Co, Cor, Pieter, Wim en Ben meteen in je hart.

Gedwongen, afleveringen van 20 min, Nationaal Comité 4 en 5 Mei.