ChristenUnie: toegangstesten voor ongevaccineerden én gevaccineerden

Op de langere termijn moet íedereen in Nederland, gevaccineerd of niet, zich laten testen om toegang te krijgen tot een restaurant, bioscoop of festival. Dat heeft de ChristenUnie maandag voorgesteld in reactie op plannen voor een zogeheten 2G-beleid, waar de drie andere coalitiepartijen voorstander van zijn. Dat meldt persbureau ANP.

Als 2G wordt ingevoerd, zal de coronapas vanaf begin december alleen nog gelden voor wie gevaccineerd of genezen is. Daarmee wil het demissionaire kabinet de zorg ontlasten en voorkomen dat ook gevaccineerden continu moeten worden blootgesteld aan zware beperkende maatregelen. Het wetsvoorstel is nog in de maak en wordt op zijn vroegst eind deze week verwacht.

Dinsdag debatteert de Kamer over 2G. Het is afwachten of het politieke draagvlak groot genoeg zal zijn. In hun zoektocht naar een Kamermeerderheid zijn de ogen van De Jonge en Rutte met name gericht op de ChristenUnie, die eerder als enige coalitiepartner tegen de invoering van de coronapas stemde. Nu de partij weer is aangeschoven bij de formatie is het de vraag of ze dit keer wel een concessie zal doen.

Vooralsnog zet de ChristenUnie maandag vooral in op massaal testen. Door coronabesmettingen sneller op te sporen, kan het virus worden vertraagd en de druk op de zorg worden verlicht, zo beredeneert de partij. Eerder stelde partij te vrezen voor een tweedeling in de maatschappij als het 2G-beleid wordt doorgevoerd. In Oostenrijk en delen van Duitsland is 2G al ingevoerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nationaal Aftelmoment in Amsterdam op Oudjaarsavond gaat niet door