Verenigd Koninkrijk verhoogt dreigingsniveau naar ‘ernstig’ na taxi-aanslag Liverpool

Aanslag Een taxichauffeur in Liverpool heeft zondag een terreurdaad verijdeld door een passagier op te sluiten in zijn eigen taxi. De aanslagpleger kwam vervolgens door een explosief om het leven, de chauffeur raakte gewond.
Een politieagent houdt de wacht buiten het Liverpool Women's Hospital na de ontploffing in de taxi voor de deur van het ziekenhuis.
Een politieagent houdt de wacht buiten het Liverpool Women's Hospital na de ontploffing in de taxi voor de deur van het ziekenhuis. Foto Phil Noble / Reuters

Het Verenigd Koninkrijk heeft het terreurdreigingsniveau verhoogd nadat zondag in Liverpool een taxi ontplofte, waarbij een man om het leven kwam en de chauffeur gewond raakte. Het niveau gaat van ‘substantieel’ naar ‘ernstig’, wat betekent dat een nieuwe aanslag zeer waarschijnlijk is. Dat liet de minister van Binnenlandse Zaken Piri Patel maandag weten. Het was de tweede aanslag in een maand tijd. Op 15 oktober werd het Conservatieve parlementslid David Amess in de plaats Essex doodgestoken tijdens een spreekuur voor zijn kiezers.

De Britse politie beschouwt de ontploffing in een taxi voor het Liverpool Women’s Hospital afgelopen zondag als een terroristische daad, zo liet de organisatie maandag tijdens een persconferentie weten. Bij de aanslag zondagochtend kwam een zelfgemaakt explosief tot ontploffing. Ook maakte de politie bekend dat een vierde verdachte is aangehouden, nadat de dienst zondag al drie mannen op basis van de antiterreurwet had ingerekend. Over het motief van de aanslag was maandagmiddag nog niets bekend.

Het onderzoek naar het ontstekingsmechanisme, het motief van de verdachten en mogelijke betrokkenheid van anderen, is nog in volle gang, zo liet de politie weten. Dat de aanslag vlak voor 11.00 uur lokale tijd werd gepleegd, voedde speculaties in Britse media dat de aanslag te maken had met Remembrance Sunday, het moment waarop Britten hun oorlogsslachtoffers herdenken. In een nabijgelegen kathedraal stond een herdenkingsdienst op het punt te beginnen toen de explosie zich voordeed. De politie onderzoekt een mogelijk verband tussen de dienst en de aanslag.

Voor het Liverpool Women’s Hospital vloog die zondag, kort voor 11.00 uur, een taxi in brand. Toen de chauffeur van de taxi aan kwam rijden bij het ziekenhuis en argwaan kreeg over de intenties van zijn passagier, sprong hij uit de taxi en deed de deuren op slot. De chauffeur raakte verwond en werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij maandagochtend werd ontslagen. Burgemeester van Liverpool Joanne Anderson roemde het heldhaftige optreden van de taxichauffeur. „Daarmee heeft hij mogelijk een vreselijke ramp voorkomen,” aldus Anderson tegen de BBC.