Aangifte tegen een aanbieder van coronatests

Een rij voor een testlocatie aan de Rozengracht in Amsterdam.
Een rij voor een testlocatie aan de Rozengracht in Amsterdam. Foto Evert Elzenga/ANP

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangifte gedaan tegen een testaanbieder, om „sterke vermoedens” dat het bedrijf valse vaccinatiebewijzen heeft uitgegeven. Dat heeft het ministerie maandagavond bekendgemaakt, schrijft ANP. Het verdachte bedrijf kan niet meer bij het systeem van de CoronaCheck-app en kan mensen niet meer de mogelijkheid geven om een testafspraak te plannen voor Testen voor Toegang. Volgens een woordvoerder van het ministerie neemt de politie de zaak „heel serieus”; verder is ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de hoogte van de zaak.

De aanbieder zal zelf mensen die nog een afspraak hebben staan, informeren. Zij moeten zelf bij een ander bedrijf een test inboeken. Zowel het genereren als kopen van een vervalste QR-code is strafbaar. Vorige week werden nog drie mensen opgepakt die worden verdacht van grootschalige fraude met de codes; daarbij werd niet bekendgemaakt of het om de vaccinatie- of testbewijzen ging.

Net als bij die zaak wordt ook in het geval van de foute aanbieder, ernaar gestreefd „om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren”, citeert ANP de ministeriewoordvoerder maandagavond.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nationaal Aftelmoment in Amsterdam op Oudjaarsavond gaat niet door