Oostenrijk voert maandag lockdown in voor ongevaccineerden

Het centrum van Wenen, op vrijdagavond 12 november.
Het centrum van Wenen, op vrijdagavond 12 november. Foto Georg Hochmuth / APA / AFP

In Oostenrijk geldt vanaf maandag een lockdown voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft bondskanselier Alexander Schallenberg zondag laten weten, meldt persbureau Reuters. Over de maatregel werd al enkele dagen overlegd tussen de federale overheid en de leiders van de negen deelstaten.

De nieuwe maatregel treft miljoenen inwoners. Wie nog niet volledig tegen Covid-19 is ingeënt mag vanaf maandag zijn of haar huis alleen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen en werken. Voor kinderen onder de twaalf geldt de lockdown niet. In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, dat is een van de laagste percentages in West-Europa. Schallenberg noemde dit zondag „beschamend laag”.

Het aantal coronabesmettingen in het land loopt snel op. Zaterdag werden ruim 13.000 nieuwe besmettingen geteld, twee weken eerder waren dat er nog ruim vijfduizend. Bijna 11.700 Oostenrijkers zijn sinds het begin van de pandemie aan de gevolgen van Covid-19 overleden. In Oostenrijk geldt de zogeheten 2G-maatregel al, wat betekent dat iedereen die een restaurant, een kapper of een kabelbaan wil bezoeken een bewijs van coronavaccinatie of genezing moet kunnen tonen. Na invoering van deze beperking kregen vaccinatiecentra het aanzienlijk drukker en moesten Oostenrijkers soms in de rij staan voor een prik.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oostenrijk voert maandag lockdown in voor ongevaccineerden