Israëlische kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen gevaccineerd worden

Een man ontvangt zijn derde coronaprik in de Israëlische stad Beit Shemesh.
Een man ontvangt zijn derde coronaprik in de Israëlische stad Beit Shemesh. Foto Ammar Awad/Reuters

Israël geeft kinderen van vijf tot en met elf jaar de mogelijkheid om zich te laten vaccineren met het Pfizer-vaccin. Dat heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zondagavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het besluit volgt na goedkeuring door een panel van deskundigen over vaccinaties, nadat eerder de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA en de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC hadden ingestemd met het gebruik van het Pfizer-vaccin voor deze leeftijdsgroep in een lichtere dosis van 10 microgram, een derde van de hoeveelheid die twaalfplussers krijgen.

Er is zondag nog geen datum genoemd waarop de vaccinaties voor Israëlische kinderen verkrijgbaar zijn. „De meerderheid van de deskundigen in de commissie was van mening dat het voordeel van vaccinatie van deze leeftijdsgroep groter was dan het risico”, schrijft het ministerie in een verklaring, waarin staat dat binnen enkele dagen een startdatum zal worden vastgesteld.

De ruim negen miljoen inwoners van Israël zijn relatief jong, met zo’n 1,2 miljoen kinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar. Uit een opiniepeiling in Israël bleek vorige week dat 27 procent van de ouders zou toestaan ​​dat hun kinderen onder de 12 jaar het vaccin zouden krijgen, 33 procent was tegen vaccinatie en 40 procent nog onbeslist. Ondertussen hebben ook ongeveer vier miljoen Israëli’s een ‘booster’-prik gekregen. Deze derde prik werd in augustus goedgekeurd in het land voor iedereen die minstens vijf maanden eerder zijn tweede Pfizer-prik had gehad.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Israëlische kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen gevaccineerd worden