Israëlische kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen gevaccineerd worden

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Israëlische kinderen van 5 tot 11 jaar kunnen gevaccineerd worden

Israël geeft kinderen van vijf tot en met elf jaar de mogelijkheid om zich te laten vaccineren met het Pfizer-vaccin. Dat heeft het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zondagavond bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het besluit volgt na goedkeuring door een panel van deskundigen over vaccinaties, nadat eerder de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA en de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC hadden ingestemd met het gebruik van het Pfizer-vaccin voor deze leeftijdsgroep in een lichtere dosis van 10 microgram, een derde van de hoeveelheid die twaalfplussers krijgen.

Er is zondag nog geen datum genoemd waarop de vaccinaties voor Israëlische kinderen verkrijgbaar zijn. „De meerderheid van de deskundigen in de commissie was van mening dat het voordeel van vaccinatie van deze leeftijdsgroep groter was dan het risico”, schrijft het ministerie in een verklaring, waarin staat dat binnen enkele dagen een startdatum zal worden vastgesteld.

De ruim negen miljoen inwoners van Israël zijn relatief jong, met zo’n 1,2 miljoen kinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar. Uit een opiniepeiling in Israël bleek vorige week dat 27 procent van de ouders zou toestaan ​​dat hun kinderen onder de 12 jaar het vaccin zouden krijgen, 33 procent was tegen vaccinatie en 40 procent nog onbeslist. Ondertussen hebben ook ongeveer vier miljoen Israëli’s een ‘booster’-prik gekregen. Deze derde prik werd in augustus goedgekeurd in het land voor iedereen die minstens vijf maanden eerder zijn tweede Pfizer-prik had gehad.

Een man ontvangt zijn derde coronaprik in de Israëlische stad Beit Shemesh. Foto Ammar Awad/Reuters

Bredase cafés die sluitingstijd negeerden kunnen boete verwachten

In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken opengebleven na de door de regering opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. Deze cafés kunnen „bestuursrechtelijke maatregelen” zoals een boete verwachten, meldt de gemeente Breda zondag in een persbericht. „Ook in Breda gelden de regels. De overtreders van die regels worden aangepakt”, schrijft burgemeester Paul Depla.

Depla had horecaondernemers op zaterdag al een uur extra openingstijd gegund als een gebaar van steun, maar ook na 21.00 uur bleven de 25 zaken open. De politie heeft niet ingegrepen bij overtredingen van de coronamaatregelen en heeft zich volgens de gemeente vooral gericht op het waarborgen van de rust en veiligheid. Er waren namelijk veel horecabezoekers op de been in het centrum van de Brabantse stad. Boa’s hebben overtredingen waargenomen en genoteerd van de zaken die langer openbleven.

Dinsdag vindt er een overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de openingstijden en eventuele financiële compensatie voor restaurants en cafés. Ook economieminister Stef Blok schuift bij dit overleg aan. In afwachting van het gesprek gaan de cafés in Breda wel gewoon dicht om 20.00 uur, laat een woordvoerder de Bredase afdeling van KHN weten aan NRC. „Dat is wel zo netjes”, zegt hij. „In de tussentijd bekijken we welke nieuwe acties we in gang kunnen zetten. De koek is op.”

Burgemeester Paul Depla van Breda. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Ruim 12.000 positieve coronatests, storing bij GGD

Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 12.052 meldingen van positieve coronatests binnengekregen. Dat is iets minder dan een etmaal eerder, en 1.413 minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Door een storing bij de GGD’en dit weekend zijn de cijfers echter een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen, meldt het RIVM bij de cijfers.

De koepelorganisatie GGD GHOR liep door de storing van zaterdag een vertraging op met het doorsturen van testuitslagen aan het RIVM. De storing was in de loop van de dag weer verholpen. „In de komende dagen wordt deze achterstand bijgewerkt, waardoor de cijfers mogelijk een vertekend beeld geven”, schrijft het rijksinstituut zondag.

In de afgelopen zeven dagen meldde het RIVM gemiddeld 13.465 positieve tests per dag. Dat is een nieuw record. Verder zijn er ten opzichte van zaterdag zeven meldingen van sterfgevallen aan de gevolgen van Covid-19.

Er was dit weekend een storing bij de GGD. Foto Sem van der Wal/ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen

Het aantal coronapatiënten in Nederland is zondag opnieuw gestegen. In totaal liggen er 1.863 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, dat zijn er 73 meer dan zaterdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de IC’s liggen nu 377 mensen, dat zijn er 12 meer dan een dag eerder. Op de reguliere verpleegafdelingen liggen nu 1.486 coronapatiënten. Dat is een stijging van 61 mensen, vergeleken met een etmaal eerder.

Oostenrijk voert maandag lockdown in voor ongevaccineerden

In Oostenrijk geldt vanaf maandag een lockdown voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat heeft bondskanselier Alexander Schallenberg zondag laten weten, meldt persbureau Reuters. Over de maatregel werd al enkele dagen overlegd tussen de federale overheid en de leiders van de negen deelstaten.

De nieuwe maatregel treft miljoenen inwoners. Wie nog niet volledig tegen Covid-19 is ingeënt mag vanaf maandag zijn of haar huis alleen verlaten voor essentiële activiteiten, zoals boodschappen doen en werken. Voor kinderen onder de twaalf geldt de lockdown niet. In Oostenrijk is ongeveer 65 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, dat is een van de laagste percentages in West-Europa. Schallenberg noemde dit zondag „beschamend laag”.

Het aantal coronabesmettingen in het land loopt snel op. Zaterdag werden ruim 13.000 nieuwe besmettingen geteld, twee weken eerder waren dat er nog ruim vijfduizend. Bijna 11.700 Oostenrijkers zijn sinds het begin van de pandemie aan de gevolgen van Covid-19 overleden. In Oostenrijk geldt de zogeheten 2G-maatregel al, wat betekent dat iedereen die een restaurant, een kapper of een kabelbaan wil bezoeken een bewijs van coronavaccinatie of genezing moet kunnen tonen. Na invoering van deze beperking kregen vaccinatiecentra het aanzienlijk drukker en moesten Oostenrijkers soms in de rij staan voor een prik.

Het centrum van Wenen, op vrijdagavond 12 november. Foto Georg Hochmuth / APA / AFP

Advocaat doet aangifte tegen burgemeester van Breda

Een advocaat uit het Zuid-Hollandse Nootdorp doet aangifte tegen burgemeester Paul Depla van Breda. Dat meldt dagblad BN DeStem zondag. In Breda bleven zaterdagavond veel cafés langer open dan 20.00 uur, de verplichte sluitingstijd voor de horeca onder de nieuwe coronamaatregelen. De burgemeester zei begrip te hebben voor deze actie en greep niet in. Pas tegen middernacht sloten de laatste demonstrerende caféhouders in Breda op eigen initiatief de deuren. In totaal bleven 25 horecazaken na 20.00 uur open.

Volgens Michel van Stratum van Advocatenbureau Van Stratum heeft Depla zich hiermee schuldig gemaakt aan opruiing en het negeren van de coronamaatregelen, aldus BN DeStem. De advocaat vindt dat een burgemeester „een belangrijke voorbeeldfunctie heeft voor het maatschappelijk leven” en verantwoordelijk is voor „het voorkomen van besmetting van burgers”. Hij stelt dat Depla openlijk heeft opgeroepen tot het negeren van de geldende coronamaatregelen en daarmee de wet heeft overtreden.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat in het tv-programma WNL op Zondag weten dat hij begrip heeft voor de keuze van Depla om niet in te grijpen, al vindt hij de actie van Depla „niet fraai”. De twee hebben zaterdagavond contact gehad over de situatie. „Als burgemeester moet je roeien met de riemen die je hebt”, vindt Bruls. In Breda moest zaterdagmiddag al politie ingezet worden vanwege demonstraties tegen Zwarte Piet in de stad en daarna was er niet meer voldoende politiecapaciteit over om ‘s avonds alle kroegen in één keer dicht te laten gaan, aldus Bruls.

Maandag nieuwe maatregelen op Bonaire

Vanaf maandag mogen op Bonaire niet meer dan 25 personen in een ruimte samenkomen voor een privé-bijeenkomst, dat was tot nu toe vijftig personen. Het bestuur van het eiland hoopt hiermee het aantal coronabesmettingen in te dammen. De afgelopen weken zijn veel inwoners in binnenruimtes besmet geraakt, zoals thuis, op school of op het werk.

De overheid vraagt mensen zoveel mogelijk thuis te werken. Bij zang- en dansevenementen moeten bezoekers een coronapas laten zien. Voor professionele bijeenkomsten met meer dan 50 mensen moeten organisatoren een plan van aanpak indienen.

Op Bonaire stijgt het aantal besmette personen hard. Zaterdag telde het eiland 156 coronabesmettingen, tien dagen eerder waren dat er nog 105. Het vaccinatiepercentage is hoog, bijna 75 procent van de 18-plussers is volledig gevaccineerd.

Vijftien arrestaties bij ongeregeldheden in Leeuwarden

De politie heeft zaterdagavond bij ongeregeldheden in het centrum van Leeuwarden vijftien arrestaties verricht. Bij het gerechtsgebouw aan het Zaailand werd de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven. Daarbij werd met flessen en vuurwerk gegooid. Dat meldt het ANP.

De aanwezigen moesten om 20.00 uur de horecazaken in de Friese hoofdstad uit in verband met de nieuwe coronamaatregelen. Honderden zingende en feestende mensen verzamelden zich daarop voor het gerechtsgebouw.

Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch om die tijd zouden sluiten. Horeca-ondernemers die open zouden blijven, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.

Inmiddels is de rust in de Friese hoofdstad weer teruggekeerd, meldt de politie.

Lees ook deze reportage: In Leeuwarden zijn betogers ‘helemaal klaar’ met sluiting horeca

Horeca bijna overal om 20.00 uur dicht, behalve in Breda

In de meeste Nederlandse steden zijn horecazaken zaterdagavond om 20.00 uur gesloten, zoals de nieuwe coronamaatregelen voorschrijven. Alleen in Breda zijn veel cafés en restaurants langer open gebleven, veelal tot middernacht, meldt het ANP. In totaal ging het om 25 horecazaken.

In het centrum van Breda was het zaterdagavond druk, met volle terrassen, vooral aan de Havermarkt en de Haven. In de binnenstad waren nauwelijks ordehandhavers of politie te zien.

Burgemeester Paul Depla van Breda liet weten het protest van de horeca even door de vingers te zien. Volgens hem is er „ruimte voor de horeca in Breda om een statement te maken”. Handhavers deden „alleen observaties”, maar zullen zullen wel weer gaan handhaven „zoals we dat altijd doen”, aldus Depla.

In Maastricht bleef Café Forum open, totdat handhavers ingrepen om 20.30 uur. De kroegbaas kreeg een waarschuwing. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Leeuwarden hielden de meeste horecaondernemers zich aan de lockdownregels.

Twitter avatar ronaldbrabant ronaldomroepbrabant Breda gaat ‘gewoon’ op stap vanavond. Sluitingstijd van 20.00 uur wordt massaal genegeerd en het is druk aan het worden.Het schijnt (voorlopig) te mogen. Geen boa te bekennen nog en de mannen van sfeerbeheer hebben dienst tot 01.00 uur. #breda #horeca https://t.co/Ik1yDDcCak

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen bij over de coronacrisis, in Nederland en het buitenland.

Lees hier het blog van 13 november terug