Bredase cafés die sluitingstijd negeerden kunnen boete verwachten

Burgemeester Paul Depla van Breda.
Burgemeester Paul Depla van Breda. Foto Jeroen Jumelet/ANP

In Breda zijn zaterdagavond in totaal 25 horecazaken opengebleven na de door de regering opgelegde sluitingstijd van 20.00 uur. Deze cafés kunnen „bestuursrechtelijke maatregelen” zoals een boete verwachten, meldt de gemeente Breda zondag in een persbericht. „Ook in Breda gelden de regels. De overtreders van die regels worden aangepakt”, schrijft burgemeester Paul Depla.

Depla had horecaondernemers op zaterdag al een uur extra openingstijd gegund als een gebaar van steun, maar ook na 21.00 uur bleven de 25 zaken open. De politie heeft niet ingegrepen bij overtredingen van de coronamaatregelen en heeft zich volgens de gemeente vooral gericht op het waarborgen van de rust en veiligheid. Er waren namelijk veel horecabezoekers op de been in het centrum van de Brabantse stad. Boa’s hebben overtredingen waargenomen en genoteerd van de zaken die langer openbleven.

Dinsdag vindt er een overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de openingstijden en eventuele financiële compensatie voor restaurants en cafés. Ook economieminister Stef Blok schuift bij dit overleg aan. In afwachting van het gesprek gaan de cafés in Breda wel gewoon dicht om 20.00 uur, laat een woordvoerder de Bredase afdeling van KHN weten aan NRC. „Dat is wel zo netjes”, zegt hij. „In de tussentijd bekijken we welke nieuwe acties we in gang kunnen zetten. De koek is op.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ruim 12.000 positieve coronatests, storing bij GGD