Advocaat doet aangifte tegen burgemeester van Breda

Een advocaat uit het Zuid-Hollandse Nootdorp doet aangifte tegen burgemeester Paul Depla van Breda. Dat meldt dagblad BN DeStem zondag. In Breda bleven zaterdagavond veel cafés langer open dan 20.00 uur, de verplichte sluitingstijd voor de horeca onder de nieuwe coronamaatregelen. De burgemeester zei begrip te hebben voor deze actie en greep niet in. Pas tegen middernacht sloten de laatste demonstrerende caféhouders in Breda op eigen initiatief de deuren. In totaal bleven 25 horecazaken na 20.00 uur open.

Volgens Michel van Stratum van Advocatenbureau Van Stratum heeft Depla zich hiermee schuldig gemaakt aan opruiing en het negeren van de coronamaatregelen, aldus BN DeStem. De advocaat vindt dat een burgemeester „een belangrijke voorbeeldfunctie heeft voor het maatschappelijk leven” en verantwoordelijk is voor „het voorkomen van besmetting van burgers”. Hij stelt dat Depla openlijk heeft opgeroepen tot het negeren van de geldende coronamaatregelen en daarmee de wet heeft overtreden.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat in het tv-programma WNL op Zondag weten dat hij begrip heeft voor de keuze van Depla om niet in te grijpen, al vindt hij de actie van Depla „niet fraai”. De twee hebben zaterdagavond contact gehad over de situatie. „Als burgemeester moet je roeien met de riemen die je hebt”, vindt Bruls. In Breda moest zaterdagmiddag al politie ingezet worden vanwege demonstraties tegen Zwarte Piet in de stad en daarna was er niet meer voldoende politiecapaciteit over om ‘s avonds alle kroegen in één keer dicht te laten gaan, aldus Bruls.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Oostenrijk voert maandag lockdown in voor ongevaccineerden