Stem- en debatverbod voor ongevaccineerde Letse volksvertegenwoordigers

Het Letse parlementsgebouw in hoofdstad Riga.
Het Letse parlementsgebouw in hoofdstad Riga. Foto Ints Kalnins / Reuters

Het Letse parlement heeft vrijdag ingestemd met een stem- en debatverbod voor volksvertegenwoordigers die zich weigeren te vaccineren tegen Covid-19. Dat meldt persbureau Reuters. Het verbod gaat komende week in en geldt tot medio 2022.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat alleen nationale volksvertegenwoordigers onder het verbod zouden vallen. Dat werd op het laatste moment uitgebreid naar lokale vertegenwoordigers. Wie zich weigert te vaccineren, zal ook zijn salaris verliezen, omdat het niet mogelijk is te verschijnen bij fysieke en digitale bijeenkomsten. Volgens de nationale omroep hebben negen parlementariërs – er zijn honderd zetels – het vaccin tegen Covid-19 geweigerd.

Ruim de helft van het parlement stemde in met het verbod (62 van de 100). De maatregel is naar verluidt nodig om het vertrouwen in het vaccinbeleid van de regering te vergroten. De vaccinatiegraad van Letland behoort tot een van de laagste in de Europese Unie.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Boostercampagne begint volgende week voor ziekenhuismedewerkers’